Pregled bibliografske jedinice broj: 324209
Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botaničkog i geografskog podrijetla meda
Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botaničkog i geografskog podrijetla meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 324209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botaničkog i geografskog podrijetla meda
(Content of ash and mineral substances in identification of botanical and geographical origin of honey)
Autori
Stjepčević, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2006
Stranica
78
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Botaničko podrijetlo; Geografsko podrijetlo; Grupiranje podataka; Med; Mineralne tvari; PCA
(botanical origin; geographical origin; Cluster analysis; honey; mineral substances; PCA)
Sažetak
U ovom radu 40 uzoraka meda razvrstanih prema botaničkom podrijetlu, prikupljeno je na području Republike Hrvatske u svrhu određivanja udjela pepela i mineralnih tvari. Udjeli pepela su određeni metodom suhog spaljivanja (potpuna mineralizacija), udjeli fosfora su određeni kolorimetrijskom metodom, a udjeli bakra, cinka, mangana i željeza su određeni metodom atomske apsorpcione spektrofotometrije. Cilj ovog istraživanja je karakterizacija medova pomoću udjela pepela i mineralnih tvari, utvrđivanje razlika u istraživanim parametrima među vrstama, te procjena mogućnosti razlikovanja medova različitog botaničkog i geografskog podrijetla na temelju udjela pepela i mineralnih tvari primjenom odgovarajućih statističkih metoda. Uočene su statistički značajne razlike u ispitivanim udjelima između različitih vrsta meda kao i razlike između istih vrsta meda (na to ukazuju razlike u vrijednostima standardne devijacije i koeficijenta varijabilnosti). Rezultati PCA i klaster analize pokazuju grupiranje meda prema botaničkom podrijetlu. Zbog malog broja uzoraka i manjeg broja mjerenih parametara nije bilo moguće grupiranje uzoraka prema geografskom podrijetlu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)