Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324209

Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botaničkog i geografskog podrijetla meda


Stjepčević, Petra
Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botaničkog i geografskog podrijetla meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 324209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botaničkog i geografskog podrijetla meda
(Content of ash and mineral substances in identification of botanical and geographical origin of honey)

Autori
Stjepčević, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2006

Stranica
78

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Botaničko podrijetlo; Geografsko podrijetlo; Grupiranje podataka; Med; Mineralne tvari; PCA
(botanical origin; geographical origin; Cluster analysis; honey; mineral substances; PCA)

Sažetak
U ovom radu 40 uzoraka meda razvrstanih prema botaničkom podrijetlu, prikupljeno je na području Republike Hrvatske u svrhu određivanja udjela pepela i mineralnih tvari. Udjeli pepela su određeni metodom suhog spaljivanja (potpuna mineralizacija), udjeli fosfora su određeni kolorimetrijskom metodom, a udjeli bakra, cinka, mangana i željeza su određeni metodom atomske apsorpcione spektrofotometrije. Cilj ovog istraživanja je karakterizacija medova pomoću udjela pepela i mineralnih tvari, utvrđivanje razlika u istraživanim parametrima među vrstama, te procjena mogućnosti razlikovanja medova različitog botaničkog i geografskog podrijetla na temelju udjela pepela i mineralnih tvari primjenom odgovarajućih statističkih metoda. Uočene su statistički značajne razlike u ispitivanim udjelima između različitih vrsta meda kao i razlike između istih vrsta meda (na to ukazuju razlike u vrijednostima standardne devijacije i koeficijenta varijabilnosti). Rezultati PCA i klaster analize pokazuju grupiranje meda prema botaničkom podrijetlu. Zbog malog broja uzoraka i manjeg broja mjerenih parametara nije bilo moguće grupiranje uzoraka prema geografskom podrijetlu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stjepčević, Petra
Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botaničkog i geografskog podrijetla meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stjepčević, P. (2006) 'Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botaničkog i geografskog podrijetla meda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stjep\v{c}evi\'{c}, Petra}, year = {2006}, pages = {78}, keywords = {Botani\v{c}ko podrijetlo, Geografsko podrijetlo, Grupiranje podataka, Med, Mineralne tvari, PCA}, title = {Udjel pepela i mineralnih tvari u identifikaciji botani\v{c}kog i geografskog podrijetla meda}, keyword = {Botani\v{c}ko podrijetlo, Geografsko podrijetlo, Grupiranje podataka, Med, Mineralne tvari, PCA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stjep\v{c}evi\'{c}, Petra}, year = {2006}, pages = {78}, keywords = {botanical origin, geographical origin, Cluster analysis, honey, mineral substances, PCA}, title = {Content of ash and mineral substances in identification of botanical and geographical origin of honey}, keyword = {botanical origin, geographical origin, Cluster analysis, honey, mineral substances, PCA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font