Pregled bibliografske jedinice broj: 324158
Tehnološki proces proizvodnje ekstra kobasice uz dodatak sirutke u prahu
Tehnološki proces proizvodnje ekstra kobasice uz dodatak sirutke u prahu, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 324158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološki proces proizvodnje ekstra kobasice uz dodatak sirutke u prahu
(Technological process of production extra sausage by adding dry whey)
Autori
Vreš, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.03
Godina
2002
Stranica
52
Mentor
Šatović, Viktor
Ključne riječi
ekstra kobasica; sirutka u prahu; sposobnost vezanja vode; vrijeme pohrane
(extra sausage; dry whey; water-binding capacity; storage)
Sažetak
Važna svojstva obarenih kobasica su konzistencija i sposobnost vezanja vode. Aditivi posebice polifosfati imaju ulogu nadoknade prirodnih fosfata i povećanje sposobnosti vezanja vode. Zbog moguće štetnosti polifosfata na ljudsko zdravlje njihova uporaba se nastoji barem smanjiti i zamijeniti drugim proizvodima. "Fondalac M" je sirutka u prahu s visokim udjelom proteina i niskim udjelom laktoze. Proteini sirutke imaju dobru sposobnost emulgiranja i sposobnost vezanja vode. Nakon dužeg vremena pohrane ekstra kobasice, sirutka u prahu ima dobro djelovanje na sposobnost vezanja vode, ali nešto lošiji utjecaj na senzorska svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
20/02
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Viktor Šatović
(mentor)