Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 323517

Genetički preinačena hrana : potencijalni učinci na probavni sustav


Banić, Marko; Pleško, Sanja; Rahelić, Dario
Genetički preinačena hrana : potencijalni učinci na probavni sustav // Knjiga radova sa znanstvenog simpozija Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne?
Zagreb, 2001. str. 71-74 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 323517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genetički preinačena hrana : potencijalni učinci na probavni sustav
(Genetically modified food: potential effects on gastrointestinal system)

Autori
Banić, Marko ; Pleško, Sanja ; Rahelić, Dario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Knjiga radova sa znanstvenog simpozija Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne? / - Zagreb, 2001, 71-74

Skup
Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne?

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Genetski modificirana hrana; utjecaj na probavni sustav
(Genetically modified food; effects on gastrointestinal system)

Sažetak
Potencijalni biološki rizici široke uporabe genetički preinačenih namirnica izazivaju izrazitu pozornost znanstvenika i javnosti, poglavito u vezi s dostupnim metodama provjere njihove sigurnosti za potrošača, ali i u vezi s potrebom zakonskih obveza koje reguliraju proizvodnju, promet i nadzor transgeničnih organizama. Zaštita i nadzor a posteriori obuhvaćaju praćenje neželjenih učinaka transgeničnog proizvoda nakon dospijeća na tržište. Zaštita a priori mogla bi pridonijeti i zastoju u znanstvenom napretku. Nekolicina znanstvenika zagovara i treći način, koji sugerira evaluacijske protokole za transgeničnu hranu sukladne protokolima evaluacije novih lijekova i praćenja nuspojava lijekova na tržištu. Na taj bi način proizvođači transgeničnih namirnica ponovno pridobili povjerenje potrošača, a znanstveni razvoj koji je preuvijet zdravlja za većinu pučanstva ne bi bio bitnije usporen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević",
Klinička bolnica "Dubrava",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dario Rahelić (autor)

Avatar Url Sanja Pleško (autor)

Avatar Url Marko Banić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banić, Marko; Pleško, Sanja; Rahelić, Dario
Genetički preinačena hrana : potencijalni učinci na probavni sustav // Knjiga radova sa znanstvenog simpozija Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne?
Zagreb, 2001. str. 71-74 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Banić, M., Pleško, S. & Rahelić, D. (2001) Genetički preinačena hrana : potencijalni učinci na probavni sustav. U: Knjiga radova sa znanstvenog simpozija Genetički preinačena hrana - zdravstveni rizik, da ili ne?.
@article{article, author = {Bani\'{c}, Marko and Ple\v{s}ko, Sanja and Raheli\'{c}, Dario}, year = {2001}, pages = {71-74}, keywords = {Genetski modificirana hrana, utjecaj na probavni sustav}, title = {Geneti\v{c}ki preina\v{c}ena hrana : potencijalni u\v{c}inci na probavni sustav}, keyword = {Genetski modificirana hrana, utjecaj na probavni sustav}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bani\'{c}, Marko and Ple\v{s}ko, Sanja and Raheli\'{c}, Dario}, year = {2001}, pages = {71-74}, keywords = {Genetically modified food, effects on gastrointestinal system}, title = {Genetically modified food: potential effects on gastrointestinal system}, keyword = {Genetically modified food, effects on gastrointestinal system}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font