Pregled bibliografske jedinice broj: 323287
Parametri kvalitete rajčice za preradu u ovisnosti o gnojidbi dušikom i malčiranju tla
Parametri kvalitete rajčice za preradu u ovisnosti o gnojidbi dušikom i malčiranju tla // Proceedings 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 430-434 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 323287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Parametri kvalitete rajčice za preradu u ovisnosti o gnojidbi dušikom i malčiranju tla
(Effect of Nitrogen Rates and Mulches on the Quality of Processing Tomato)
Autori
Bile, Serđo ; Zovko, Monika ; Ban, Dean ; Žnidarčič Dragan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 430-434
ISBN
978-953-6135-67-7
Skup
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Lycopersicon esculentum; obojenost plodova; senzorna kvaliteta; veličina ploda; tvrdoća
(Lycopersicon esculentum; fruit color; sensory quality; fruit size; fruit firmness)
Sažetak
Istražen je utjecaj različite količine gnojidbe N (60, 120, 180 kg ha-1) i malčiranja tla (nemalčirano tlo, malč od slame, crni polietilenski (PE) film) na kvalitetu ploda rajčice za preradu (Lycopersicon esculentum Mill. cv. 'Elka'). Analizirani su dužina i širina ploda, udio mesa i pulpe, masa ploda, topiva suha tvar, boja ploda, tvrdoća ploda i senzorna ocjena. Razina gnojidbe N ima opravdan utjecaj na udio mesa i pulpe, tvrdoću ploda te na svojstva okusa. Malčiranje tla opravdano utječe na dužinu ploda, udio mesa i pulpe, te na tvrdoću i senzornu ocjenu. Uvažavajući rezultate, ali i karakteristike održive poljoprivredne proizvodnje optimalnim se smatra gnojidba sa 120 kg ha-1 N i primjena PE-filma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1782133-0453 - Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima (Ban, Dean, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb