Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 323287

Parametri kvalitete rajčice za preradu u ovisnosti o gnojidbi dušikom i malčiranju tla


Bile, Serđo; Zovko, Monika; Ban, Dean; Žnidarčič Dragan
Parametri kvalitete rajčice za preradu u ovisnosti o gnojidbi dušikom i malčiranju tla // Proceedings 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 430-434 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 323287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Parametri kvalitete rajčice za preradu u ovisnosti o gnojidbi dušikom i malčiranju tla
(Effect of Nitrogen Rates and Mulches on the Quality of Processing Tomato)

Autori
Bile, Serđo ; Zovko, Monika ; Ban, Dean ; Žnidarčič Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 430-434

ISBN
978-953-6135-67-7

Skup
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Lycopersicon esculentum; obojenost plodova; senzorna kvaliteta; veličina ploda; tvrdoća
(Lycopersicon esculentum; fruit color; sensory quality; fruit size; fruit firmness)

Sažetak
Istražen je utjecaj različite količine gnojidbe N (60, 120, 180 kg ha-1) i malčiranja tla (nemalčirano tlo, malč od slame, crni polietilenski (PE) film) na kvalitetu ploda rajčice za preradu (Lycopersicon esculentum Mill. cv. 'Elka'). Analizirani su dužina i širina ploda, udio mesa i pulpe, masa ploda, topiva suha tvar, boja ploda, tvrdoća ploda i senzorna ocjena. Razina gnojidbe N ima opravdan utjecaj na udio mesa i pulpe, tvrdoću ploda te na svojstva okusa. Malčiranje tla opravdano utječe na dužinu ploda, udio mesa i pulpe, te na tvrdoću i senzornu ocjenu. Uvažavajući rezultate, ali i karakteristike održive poljoprivredne proizvodnje optimalnim se smatra gnojidba sa 120 kg ha-1 N i primjena PE-filma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
147-1782133-0453 - Ekološki prihvatljiva tehnologija uzgoja povrća u krškim područjima (Ban, Dean, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Monika Zovko (autor)

Avatar Url Paolo Dragan (autor)

Avatar Url Dean Ban (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Bile, Serđo; Zovko, Monika; Ban, Dean; Žnidarčič Dragan
Parametri kvalitete rajčice za preradu u ovisnosti o gnojidbi dušikom i malčiranju tla // Proceedings 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 430-434 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Bile, S., Zovko, M., Ban, D. & Žnidarčič Dragan (2008) Parametri kvalitete rajčice za preradu u ovisnosti o gnojidbi dušikom i malčiranju tla. U: Pospišil, M. (ur.)Proceedings 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Bile, Ser\djo and Zovko, Monika and Ban, Dean}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {430-434}, keywords = {Lycopersicon esculentum, obojenost plodova, senzorna kvaliteta, veli\v{c}ina ploda, tvrdo\'{c}a}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Parametri kvalitete raj\v{c}ice za preradu u ovisnosti o gnojidbi du\v{s}ikom i mal\v{c}iranju tla}, keyword = {Lycopersicon esculentum, obojenost plodova, senzorna kvaliteta, veli\v{c}ina ploda, tvrdo\'{c}a}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bile, Ser\djo and Zovko, Monika and Ban, Dean}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {430-434}, keywords = {Lycopersicon esculentum, fruit color, sensory quality, fruit size, fruit firmness}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Effect of Nitrogen Rates and Mulches on the Quality of Processing Tomato}, keyword = {Lycopersicon esculentum, fruit color, sensory quality, fruit size, fruit firmness}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font