Pregled bibliografske jedinice broj: 323048
Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi
Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi // Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 253-254 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 323048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi
(Carcass traits and meat quality of “ baby-beef” Simmental cattle)
Autori
Karolyi, Danijel ; Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Jurić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 253-254
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Simentalska pasmina; baby-beef; EUROP sistem; trup; kvaliteta mesa
(Simmental cattle; baby-beef; EUROP system; carcass; meat quality)
Sažetak
Cilj rada bio je kod simentalskih mladih bikova (n=13) i junica (n=13), proizvedenih kao hrvatski “ baby-beef” za izvoz, utvrditi distribuciju unutar EUROP klasa, svojstva trupa (težinske i dužinske mjere, klaonički randman, udio izdvojene masti te mišićnog, masnog koštanog i vezivnog tkiva u trupu nakon disekcije) i kakvoću mesa (pH, boja, sposobnost vezanja vode i sadržaj intramuskularne masti). EUROP klasifikacija pokazala je povoljnu konformaciju trupa i kod ♂ i kod ♀ s oko ⅓ trupova ocijenjenih najvišom E klasom. Zamašćenost ♀ bila je međutim manje povoljna i gotovo polovica trupova bila je klasificirana ocjenom 4. Količina izdvojene masti bila je viša (P<0, 001) kod ♀ nego kod ♂ (6, 68 prema 4, 70 %) kao i % masnog tkiva u trupu nakon disekcije (10, 58 prema 7, 27). Udio mišićnog tkiva u trupu bio je viši (P<0, 001) kod ♂ nego kod ♀ (70, 45 prema 67, 09 %). Bikovi su također imali duži (P<0, 05) trup (135, 66 prema 132, 07 cm) s većim (P<0, 001) opsegom buta (122, 65 prema 116, 38 cm). Razlike između ♂ i ♀ u randmanu, duljini buta, udjelu milanskog reza u trupu, kao i udjelima koštanog i vezivnog tkiva nisu bile značajne (P>0, 05). Rezultati mjerenja pH i boje m.longissimus dorsi ukazivali su na normalnu post mortalnu glikolizu i sličnu (P>0, 05) kakvoću mesa kod oba spola, u prosjeku: pH1=6, 64 ; pH48=5, 53 ; L*=41, 40 ; a*=23, 99 i b*=8, 90. Junice su imale više (P<0, 01) intramuskularne masti od bikova (2, 62 prema 1, 17 %), kao i veći (P<0, 01) kapaoni gubitak (2, 57 prema 2, 12 %).
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0178013
178-1780460-0409 - Fenotipska i genetska povezanost za svojstva kakvoće trupa i tkiva kod svinja (Đikić, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb