Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 323048

Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi


Karolyi, Danijel; Đikić, Marija; Salajpal, Krešimir; Čubrić Čurik, Vlatka; Jurić, Ivan
Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi // Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 253-254 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 323048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi
(Carcass traits and meat quality of “ baby-beef” Simmental cattle)

Autori
Karolyi, Danijel ; Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Čubrić Čurik, Vlatka ; Jurić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 253-254

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Simentalska pasmina; baby-beef; EUROP sistem; trup; kvaliteta mesa
(Simmental cattle; baby-beef; EUROP system; carcass; meat quality)

Sažetak
Cilj rada bio je kod simentalskih mladih bikova (n=13) i junica (n=13), proizvedenih kao hrvatski &#8220; baby-beef&#8221; za izvoz, utvrditi distribuciju unutar EUROP klasa, svojstva trupa (težinske i dužinske mjere, klaonički randman, udio izdvojene masti te mišićnog, masnog koštanog i vezivnog tkiva u trupu nakon disekcije) i kakvoću mesa (pH, boja, sposobnost vezanja vode i sadržaj intramuskularne masti). EUROP klasifikacija pokazala je povoljnu konformaciju trupa i kod &#9794; i kod &#9792; s oko &#8531; trupova ocijenjenih najvišom E klasom. Zamašćenost &#9792; bila je međutim manje povoljna i gotovo polovica trupova bila je klasificirana ocjenom 4. Količina izdvojene masti bila je viša (P<0, 001) kod &#9792; nego kod &#9794; (6, 68 prema 4, 70 %) kao i % masnog tkiva u trupu nakon disekcije (10, 58 prema 7, 27). Udio mišićnog tkiva u trupu bio je viši (P<0, 001) kod &#9794; nego kod &#9792; (70, 45 prema 67, 09 %). Bikovi su također imali duži (P<0, 05) trup (135, 66 prema 132, 07 cm) s većim (P<0, 001) opsegom buta (122, 65 prema 116, 38 cm). Razlike između &#9794; i &#9792; u randmanu, duljini buta, udjelu milanskog reza u trupu, kao i udjelima koštanog i vezivnog tkiva nisu bile značajne (P>0, 05). Rezultati mjerenja pH i boje m.longissimus dorsi ukazivali su na normalnu post mortalnu glikolizu i sličnu (P>0, 05) kakvoću mesa kod oba spola, u prosjeku: pH1=6, 64 ; pH48=5, 53 ; L*=41, 40 ; a*=23, 99 i b*=8, 90. Junice su imale više (P<0, 01) intramuskularne masti od bikova (2, 62 prema 1, 17 %), kao i veći (P<0, 01) kapaoni gubitak (2, 57 prema 2, 12 %).

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178013
178-1780460-0409 - Fenotipska i genetska povezanost za svojstva kakvoće trupa i tkiva kod svinja (Đikić, Marija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Đikić, Marija; Salajpal, Krešimir; Čubrić Čurik, Vlatka; Jurić, Ivan
Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi // Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 253-254 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Karolyi, D., Đikić, M., Salajpal, K., Čubrić Čurik, V. & Jurić, I. (2008) Svojstva trupa i kakvoća mesa simentalske ” baby-beef“ junadi. U: Pospišil, M. (ur.)Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and \DJiki\'{c}, Marija and Salajpal, Kre\v{s}imir and \v{C}ubri\'{c} \v{C}urik, Vlatka and Juri\'{c}, Ivan}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {253-254}, keywords = {Simentalska pasmina, baby-beef, EUROP sistem, trup, kvaliteta mesa}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Svojstva trupa i kakvo\'{c}a mesa simentalske and \#8221; baby-beef and \#8220; junadi}, keyword = {Simentalska pasmina, baby-beef, EUROP sistem, trup, kvaliteta mesa}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and \DJiki\'{c}, Marija and Salajpal, Kre\v{s}imir and \v{C}ubri\'{c} \v{C}urik, Vlatka and Juri\'{c}, Ivan}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {253-254}, keywords = {Simmental cattle, baby-beef, EUROP system, carcass, meat quality}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Carcass traits and meat quality of and \#8220; baby-beef and \#8221; Simmental cattle}, keyword = {Simmental cattle, baby-beef, EUROP system, carcass, meat quality}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font