Pregled bibliografske jedinice broj: 32289
Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom
Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- (ur.).
Zagreb: --, 1998. str. 232-233 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 32289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom
(Determination of aspartame and saccharin by liquid chromatography)
Autori
Marijanović, Marija ; Bolanča, Vesna ; Herman, Sunčica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ -- - Zagreb : --, 1998, 232-233
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
umjetna sredstva za zaslađivanje; aspartam; saharin; HPLC
(sweetneners; aspartame; saccharin; HPLC)
Sažetak
Povećan interes za namirnicama sa smanjenom energijskom vrijednosti dovodi do sve veće uporabe umjetnih sredstava za zaslađivanje.Dnevni unos tih sredstava u organizam reguliran ja Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica.Stoga je za njihovo kvantitativno određivanje neobično važan izbor metode primjenjive na široki spektar proizvoda.Odabrana metoda treba biti osjetljiva i precizna uz minimalan utrošak vremena potrebnog za njeno izvođenje.
Određivanje aspartama i saharina, dva najčešće primjenjivana unjetna sredstva za zaslađivanje različitih namirnica, provedeno je reverzno-faznom tekućinskom kromatografojom (RP-HPLC).
Priprema uzorka obuhvaćala je ekstrakciju vodom, prema potrebi pročišćavanje otopinama Carrez-a i filtraciju.Kromatografsko razdvajanje provedeno je na reverzno-faznoj koloni uz fosfatni pufer-acetonitril kao mobilnu fazu i UV-detektor.
Rezultati dobiveni ovom metodom, potvrdili su njenu primjenjivost, jednostavnost u izvođenju i preciznost mjerenja.
Izvorni jezik
Hrvatski