Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 32289

Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom


Marijanović, Marija; Bolanča, Vesna; Herman, Sunčica
Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- (ur.).
Zagreb: --, 1998. str. 232-233 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 32289 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom
(Determination of aspartame and saccharin by liquid chromatography)

Autori
Marijanović, Marija ; Bolanča, Vesna ; Herman, Sunčica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- - Zagreb : --, 1998, 232-233

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
umjetna sredstva za zaslađivanje; aspartam; saharin; HPLC
(sweetneners; aspartame; saccharin; HPLC)

Sažetak
Povećan interes za namirnicama sa smanjenom energijskom vrijednosti dovodi do sve veće uporabe umjetnih sredstava za zaslađivanje.Dnevni unos tih sredstava u organizam reguliran ja Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica.Stoga je za njihovo kvantitativno određivanje neobično važan izbor metode primjenjive na široki spektar proizvoda.Odabrana metoda treba biti osjetljiva i precizna uz minimalan utrošak vremena potrebnog za njeno izvođenje. Određivanje aspartama i saharina, dva najčešće primjenjivana unjetna sredstva za zaslađivanje različitih namirnica, provedeno je reverzno-faznom tekućinskom kromatografojom (RP-HPLC). Priprema uzorka obuhvaćala je ekstrakciju vodom, prema potrebi pročišćavanje otopinama Carrez-a i filtraciju.Kromatografsko razdvajanje provedeno je na reverzno-faznoj koloni uz fosfatni pufer-acetonitril kao mobilnu fazu i UV-detektor. Rezultati dobiveni ovom metodom, potvrdili su njenu primjenjivost, jednostavnost u izvođenju i preciznost mjerenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marijanović, Marija; Bolanča, Vesna; Herman, Sunčica
Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- (ur.).
Zagreb: --, 1998. str. 232-233 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Marijanović, M., Bolanča, V. & Herman, S. (1998) Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom. U: -- (ur.)3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Marijanovi\'{c}, Marija and Bolan\v{c}a, Vesna and Herman, Sun\v{c}ica}, year = {1998}, pages = {232-233}, keywords = {umjetna sredstva za zasla\djivanje, aspartam, saharin, HPLC}, title = {Odre\djivanje aspartama i saharina teku\'{c}inskom kromatografijom}, keyword = {umjetna sredstva za zasla\djivanje, aspartam, saharin, HPLC}, publisher = {--}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Marijanovi\'{c}, Marija and Bolan\v{c}a, Vesna and Herman, Sun\v{c}ica}, year = {1998}, pages = {232-233}, keywords = {sweetneners, aspartame, saccharin, HPLC}, title = {Determination of aspartame and saccharin by liquid chromatography}, keyword = {sweetneners, aspartame, saccharin, HPLC}, publisher = {--}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font