Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 322552

Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske


Supičić, Marija
Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 322552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske
(Influence of grape yield on aroma of Malvasia Istriana wine)

Autori
Supičić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2004

Stranica
63

Mentor
Banović, Mara

Neposredni voditelj
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
alkoholna fermentacija; aroma; headspace; Malvazija istarska; plinska kromatografija
(alcoholic fermentation; bouquet; headspace; gas chromatography; Malvasia Istriana)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je proučiti utjecaj različitih prinosa grožđa na aromu vina Malvazija istarska. Prilikom rezidbe u vinogradu je odabrano po četrneast trsova, na kojima je ostavljeno dvadeset, odnosno četrdeset pupova. Različiti broj pupova rezultirao je različitim prinosom (7194 kg/ha i 9994 kg/ha), kao i razlikom u kakvoći grožđa s obzirom na izmjereni šećer, ukupnu kiselost i pH vrijednost. Grožđe je ubrano u vrijeme tehnološke zrelosti te je klasičnom obradom prerađeno u mošt. Nacjepljen je selekcionirani kvasac Saccharomyces cerevisiae i praćena je promjena lako hlapljivih tvari arome (viši alkoholi, esteri i karbonilni spojevi) tijekom alkoholne fermentacije i u vinu. Određivanje kvantitativnog i kvalitativnog udjela hlapljivih tvari arome provedeno je metodom plinske kromatografije (GC), a za pripremu uzorka korištena je metoda statičkog headspace uzorkovanja (SHS). Utvrđen je porast svih identificiranih spojeva tijekom alkoholne fermentacije i u vinu u odnosu na mošt. Usporedbom hlapljivih tvari arome tijekom fermentacije utvrđen je veći udjel svih tvari arome kod uzorka s prinosom od četrdeset pupova po trsu. U proizvedenim vinima nije utvrđena značajna razlika u udjelu tvari arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
153/04



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Supičić, Marija
Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Supičić, M. (2004) 'Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Supi\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2004}, pages = {63}, keywords = {alkoholna fermentacija, aroma, headspace, Malvazija istarska, plinska kromatografija}, title = {Utjecaj prinosa gro\v{z}\dja na aromu vina Malvazije istarske}, keyword = {alkoholna fermentacija, aroma, headspace, Malvazija istarska, plinska kromatografija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Supi\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2004}, pages = {63}, keywords = {alcoholic fermentation, bouquet, headspace, gas chromatography, Malvasia Istriana}, title = {Influence of grape yield on aroma of Malvasia Istriana wine}, keyword = {alcoholic fermentation, bouquet, headspace, gas chromatography, Malvasia Istriana}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font