Pregled bibliografske jedinice broj: 322552
Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske
Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 322552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prinosa grožđa na aromu vina Malvazije istarske
(Influence of grape yield on aroma of Malvasia Istriana wine)
Autori
Supičić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2004
Stranica
63
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
alkoholna fermentacija; aroma; headspace; Malvazija istarska; plinska kromatografija
(alcoholic fermentation; bouquet; headspace; gas chromatography; Malvasia Istriana)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je proučiti utjecaj različitih prinosa grožđa na aromu vina Malvazija istarska. Prilikom rezidbe u vinogradu je odabrano po četrneast trsova, na kojima je ostavljeno dvadeset, odnosno četrdeset pupova. Različiti broj pupova rezultirao je različitim prinosom (7194 kg/ha i 9994 kg/ha), kao i razlikom u kakvoći grožđa s obzirom na izmjereni šećer, ukupnu kiselost i pH vrijednost. Grožđe je ubrano u vrijeme tehnološke zrelosti te je klasičnom obradom prerađeno u mošt. Nacjepljen je selekcionirani kvasac Saccharomyces cerevisiae i praćena je promjena lako hlapljivih tvari arome (viši alkoholi, esteri i karbonilni spojevi) tijekom alkoholne fermentacije i u vinu. Određivanje kvantitativnog i kvalitativnog udjela hlapljivih tvari arome provedeno je metodom plinske kromatografije (GC), a za pripremu uzorka korištena je metoda statičkog headspace uzorkovanja (SHS). Utvrđen je porast svih identificiranih spojeva tijekom alkoholne fermentacije i u vinu u odnosu na mošt. Usporedbom hlapljivih tvari arome tijekom fermentacije utvrđen je veći udjel svih tvari arome kod uzorka s prinosom od četrdeset pupova po trsu. U proizvedenim vinima nije utvrđena značajna razlika u udjelu tvari arome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
153/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb