Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 322544

Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza


Stanišić, Ida
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 322544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza
(Chemical changes during the extrusion process - amid bond)

Autori
Stanišić, Ida

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2004

Stranica
48

Mentor
Kovaček, Damir

Neposredni voditelj
Fegeš, Maja

Ključne riječi
amidna veze; ekstruzija; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini
(amid bond; extrusion; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins)

Sažetak
U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka amidne izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama sastavljenim od aminokiselina: lizina, glutaminske i asparaginske kiseline. Prilikom rada korišten je teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja u kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FTIR spektroskopija. Metode molekularnog modeliranja obuhvaćale su semiempirijske AM1 i ab initio HF/6-31G* kvantno mehaničke pristupe. Vibracijske frekvancije u području oko 1600-1700 cm – 1 odgovarale su nastanku amidne izopeptidne veze. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FTIR spektrom ekstrudata pšenične krupice koji je pokazao smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1650 cm – 1 i naznačio prisutnost amidne veze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
150/04



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Kovaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stanišić, Ida
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stanišić, I. (2004) 'Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\v{s}i\'{c}, Ida}, year = {2004}, pages = {48}, keywords = {amidna veze, ekstruzija, FTIR spektroskopija, molekularno modeliranje, proteini}, title = {Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza}, keyword = {amidna veze, ekstruzija, FTIR spektroskopija, molekularno modeliranje, proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\v{s}i\'{c}, Ida}, year = {2004}, pages = {48}, keywords = {amid bond, extrusion, FTIR spectroscopy, molecular modeling, proteins}, title = {Chemical changes during the extrusion process - amid bond}, keyword = {amid bond, extrusion, FTIR spectroscopy, molecular modeling, proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font