Pregled bibliografske jedinice broj: 322544
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 322544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza
(Chemical changes during the extrusion process - amid bond)
Autori
Stanišić, Ida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2004
Stranica
48
Mentor
Kovaček, Damir
Neposredni voditelj
Fegeš, Maja
Ključne riječi
amidna veze; ekstruzija; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini
(amid bond; extrusion; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins)
Sažetak
U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka amidne izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama sastavljenim od aminokiselina: lizina, glutaminske i asparaginske kiseline. Prilikom rada korišten je teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja u kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FTIR spektroskopija. Metode molekularnog modeliranja obuhvaćale su semiempirijske AM1 i ab initio HF/6-31G* kvantno mehaničke pristupe. Vibracijske frekvancije u području oko 1600-1700 cm – 1 odgovarale su nastanku amidne izopeptidne veze. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FTIR spektrom ekstrudata pšenične krupice koji je pokazao smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1650 cm – 1 i naznačio prisutnost amidne veze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
150/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Kovaček
(mentor)