Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 32253

Primjena polivinilimidazola u bistrenju bijelih vina


Banović, Mara; Konja, Gordana; Clauss, Ekkehard
Primjena polivinilimidazola u bistrenju bijelih vina // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- (ur.).
Zagreb: --, 1998. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 32253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena polivinilimidazola u bistrenju bijelih vina
(Use of polyvinylimidazole for fining of white wines)

Autori
Banović, Mara ; Konja, Gordana ; Clauss, Ekkehard

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- - Zagreb : --, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
bijelo vino; bistrenje; teški metali; fenolni spojevi; PVI
(white wine; fining; heavy metals; phenol compounds; PVI)

Sažetak
Prisutnost visokog udjela nekih teških metala može uzrokovati nepoželjne promjene arome, bistroće i okusa vina. "Plavo bistrenje" s kalijheksacijanoferatom(II) je uobičajeni postupak kojim se teški metali uklanjaju iz vina. Ovaj postupak međutim, ima određene nedostatke, pa je cilj brojnih istraživanja pronalaženje alternativne metode za "plavo bistrenje". U ovom radu prikazani su rezultati bistrenja vina s jednim sintetskim polimerom - polivinilimidazolom (PVI). Struktura PVI-a bazira se na strukturi polivinilpolipirolidona (PVPP), u kojem je provedena parcijalna supstitucija vinilpirolidona (VP) s vinilimidazolom (VI) gdje se imidazolni sistem javlja kao aktivna strana. Pokusi su provedeni u laboratorijskim i industrijskim uvjetima. Tijekom procesa bistrenja praćene su promjene udjela metalnih iona (Cu, Fe, Zn, Mn) i fenolnih spojeva. Rezultati ovih pokusa pokazali su da se bistrenjem bijelih vina s PVI-om uklone znatne količine Cu, Fe, Zn i fenolnih spojeva ali ne i Mn.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (autor)

Avatar Url Gordana Konja (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banović, Mara; Konja, Gordana; Clauss, Ekkehard
Primjena polivinilimidazola u bistrenju bijelih vina // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- (ur.).
Zagreb: --, 1998. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Banović, M., Konja, G. & Clauss, E. (1998) Primjena polivinilimidazola u bistrenju bijelih vina. U: -- (ur.)3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Banovi\'{c}, Mara and Konja, Gordana and Clauss, Ekkehard}, year = {1998}, pages = {20}, keywords = {bijelo vino, bistrenje, te\v{s}ki metali, fenolni spojevi, PVI}, title = {Primjena polivinilimidazola u bistrenju bijelih vina}, keyword = {bijelo vino, bistrenje, te\v{s}ki metali, fenolni spojevi, PVI}, publisher = {--}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Banovi\'{c}, Mara and Konja, Gordana and Clauss, Ekkehard}, year = {1998}, pages = {20}, keywords = {white wine, fining, heavy metals, phenol compounds, PVI}, title = {Use of polyvinylimidazole for fining of white wines}, keyword = {white wine, fining, heavy metals, phenol compounds, PVI}, publisher = {--}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font