Pregled bibliografske jedinice broj: 322422
Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije
Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 322422 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije
(Determination of total arsenic in wine by electrothermal atomic absorption spectrometry)
Autori
Peroković, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.10
Godina
2004
Stranica
56
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
Pongračić, Jadranka
Ključne riječi
arsen; elektrotermička atomska apsorpcijska spektrometrija; vino
(arsenic; electrothermal atomic absorption spectrometry; wine)
Sažetak
Vino, gotovo uvijek, u svom sastavu sadrži male količine arsena. Dobro je poznato da unošenje arsena u organizam može predstavljati potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi. Količina ukupnog arsena u vinima određivana je elektrotermičkom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom, bez predhodnog tretiranja uzoraka, sa niklom kao matriks modifikatorom. Analizirano je 30 uzoraka vina, većinom sa područja Republike Hrvatske. Niti u jednom od ispitivanih uzoraka nije izmjerena koncentracija arsena koja bi premašila maksimalnu koncentraciju dopuštenu hrvatskim zakonskim propisima. Štoviše, sve su koncentracije bile do 11 μ g/L, osim kod namjerno kontaminiranog vina gdje je izmjerena koncentracija 85 μ g/L.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
119/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb