Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 322422

Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije


Peroković, Nataša
Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 322422 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije
(Determination of total arsenic in wine by electrothermal atomic absorption spectrometry)

Autori
Peroković, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.10

Godina
2004

Stranica
56

Mentor
Banović, Mara

Neposredni voditelj
Pongračić, Jadranka

Ključne riječi
arsen; elektrotermička atomska apsorpcijska spektrometrija; vino
(arsenic; electrothermal atomic absorption spectrometry; wine)

Sažetak
Vino, gotovo uvijek, u svom sastavu sadrži male količine arsena. Dobro je poznato da unošenje arsena u organizam može predstavljati potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi. Količina ukupnog arsena u vinima određivana je elektrotermičkom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom, bez predhodnog tretiranja uzoraka, sa niklom kao matriks modifikatorom. Analizirano je 30 uzoraka vina, većinom sa područja Republike Hrvatske. Niti u jednom od ispitivanih uzoraka nije izmjerena koncentracija arsena koja bi premašila maksimalnu koncentraciju dopuštenu hrvatskim zakonskim propisima. Štoviše, sve su koncentracije bile do 11 μ g/L, osim kod namjerno kontaminiranog vina gdje je izmjerena koncentracija 85 μ g/L.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
119/04



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)

Avatar Url Jadranka Pongračić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peroković, Nataša
Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Peroković, N. (2004) 'Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perokovi\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2004}, pages = {56}, keywords = {arsen, elektrotermi\v{c}ka atomska apsorpcijska spektrometrija, vino}, title = {Odre\djivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermi\v{c}ke atomske apsorpcijske spektrometrije}, keyword = {arsen, elektrotermi\v{c}ka atomska apsorpcijska spektrometrija, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perokovi\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2004}, pages = {56}, keywords = {arsenic, electrothermal atomic absorption spectrometry, wine}, title = {Determination of total arsenic in wine by electrothermal atomic absorption spectrometry}, keyword = {arsenic, electrothermal atomic absorption spectrometry, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font