Pregled bibliografske jedinice broj: 322405
Metaboličke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt
Metaboličke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 322405 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metaboličke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt
(Metabolic characteristics of bacterium E. coli BL21+P - Crabtree effect)
Autori
Bubenik, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.11
Godina
2004
Stranica
63
Mentor
Novak, Srđan
Ključne riječi
Crabtree efekt; E. coli BL21+P; inkluzijska tijela; specifične brzine; šaržni proces s prihranjivanjem
(Crabtree effect; E. coli BL21+P; inclusion bodies; specific rates; fed batch)
Sažetak
Pri proizvodnji rekombinantnih proteina pomoću genetski transformirane bakterije E. coli u aerobnim uvjetima i uz visoku koncentraciju glukoze u hranjivoj podlozi dolazi do Crabtree efekta. Višak glukoze se tada razgrađuje do acetata. Budući da acetat djeluje inhibitorno na rast bakterije i sintezu rekombinantnog proteina, nužno je kontrolirati količinu glukoze u hranjivoj podlozi. To je moguće ako se proizvodnja vodi šaržnim procesom s prihranjivanjem. Takvim vođenjem procesa postiže se veći prinos biomase te se više iscrpljuju izvori α -amino i anorganskog dušika te anorganskog fosfora. Specifična brzina nastajanja acetata maksimalna je na početku procesa. Optimalna temperatura za proizvodnju rekombinantnog proteina je 37, 5 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
117/04