Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 322405

Metaboličke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt


Bubenik, Dijana
Metaboličke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 322405 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metaboličke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt
(Metabolic characteristics of bacterium E. coli BL21+P - Crabtree effect)

Autori
Bubenik, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.11

Godina
2004

Stranica
63

Mentor
Novak, Srđan

Ključne riječi
Crabtree efekt; E. coli BL21+P; inkluzijska tijela; specifične brzine; šaržni proces s prihranjivanjem
(Crabtree effect; E. coli BL21+P; inclusion bodies; specific rates; fed batch)

Sažetak
Pri proizvodnji rekombinantnih proteina pomoću genetski transformirane bakterije E. coli u aerobnim uvjetima i uz visoku koncentraciju glukoze u hranjivoj podlozi dolazi do Crabtree efekta. Višak glukoze se tada razgrađuje do acetata. Budući da acetat djeluje inhibitorno na rast bakterije i sintezu rekombinantnog proteina, nužno je kontrolirati količinu glukoze u hranjivoj podlozi. To je moguće ako se proizvodnja vodi šaržnim procesom s prihranjivanjem. Takvim vođenjem procesa postiže se veći prinos biomase te se više iscrpljuju izvori α -amino i anorganskog dušika te anorganskog fosfora. Specifična brzina nastajanja acetata maksimalna je na početku procesa. Optimalna temperatura za proizvodnju rekombinantnog proteina je 37, 5 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
117/04



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Srđan Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bubenik, Dijana
Metaboličke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bubenik, D. (2004) 'Metaboličke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bubenik, Dijana}, year = {2004}, pages = {63}, keywords = {Crabtree efekt, E. coli BL21+P, inkluzijska tijela, specifi\v{c}ne brzine, \v{s}ar\v{z}ni proces s prihranjivanjem}, title = {Metaboli\v{c}ke karakteristike bakterije E. coli BL21+P - Crabtree efekt}, keyword = {Crabtree efekt, E. coli BL21+P, inkluzijska tijela, specifi\v{c}ne brzine, \v{s}ar\v{z}ni proces s prihranjivanjem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bubenik, Dijana}, year = {2004}, pages = {63}, keywords = {Crabtree effect, E. coli BL21+P, inclusion bodies, specific rates, fed batch}, title = {Metabolic characteristics of bacterium E. coli BL21+P - Crabtree effect}, keyword = {Crabtree effect, E. coli BL21+P, inclusion bodies, specific rates, fed batch}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font