Pregled bibliografske jedinice broj: 321961
Spektrofotometrijska karakterizacija prehrambenih boja u konditorskoj industriji
Spektrofotometrijska karakterizacija prehrambenih boja u konditorskoj industriji, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 321961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrofotometrijska karakterizacija prehrambenih boja u konditorskoj industriji
(Spectrofotometric characterization of food dyes in confectionary industry)
Autori
Mesarić, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2006
Stranica
51
Mentor
Karlović, Damir
Ključne riječi
čistoća boja; stabilnost boja; spektrofotometrija
(stability of dyes; purity of dyes; spectrophotometric method)
Sažetak
U ovm radu provedeno je istraživanje stabilnosti i čistoća sintetskih organskih boja (Tartrazine, Sunset yellow, Carmoisine, Ponceau 4R, Patent blue, Indigo carmine blue i Brown HT)koje se koriste u konditorskoj industriji. Dobiveni rezultati apsorpcijkih vrijednosti otopina boja uspoređeni su sa alkoholno-puferskim otopinama standarda i dobiveni su rezultati koji ukazuju da je čistoća boja odgovarala zahtjevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
69/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović
(mentor)