Pregled bibliografske jedinice broj: 321849
Rast probiotičkih mikroorganizama u rekonstituiranoj sirutki
Rast probiotičkih mikroorganizama u rekonstituiranoj sirutki, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 321849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast probiotičkih mikroorganizama u rekonstituiranoj sirutki
(Growth of probiotic microorganisms in reconstructed whey growth)
Autori
Stilinović, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2004
Stranica
70
Mentor
Tratnik, Ljubica
Ključne riječi
sirutka; fermentacija; probiotičke bakterije La-5; Lc-01. Bb-12; inulin
(whey; fermentation; probiotic bacteria La-5; Lc-01; Bb-12; inulin)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti mogućnost proizvodnje fermentiranih probiotičkih napitaka na bazi sirutke.Za fermentaciju napitaka korištene su zamrznute DVS kulture probiotičkih bakterija: Lactobacillus acidophilus, soj La-5 ; Bifidobacterium bifidum, soj Bb-12 ; Lactobacillus casei, soj Lc-01, u količini od 2%.Najbolje ocijenjenim napitcima određivana je trajnost tijekom 28 dana čuvanja u hladnjaku. Nakon ukupnog perioda čuvanja nije primijećeno kvarenje niti jednog uzorka fermentirane sirutke. Također je ustanovljeno da inulin nije imao nikakav utjecaj na senzorsku ocjenu napitka bez obzira na kulturu korištenu za fermentaciju sirutke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
81/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(mentor)