Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 321527

Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama


Modic, Andrijana
Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek, Osijek


CROSBI ID: 321527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama
(Determination of polyphenolic antioxidants and antioxidant activity in red wines by electrochemical and spectrophotometric methods)

Autori
Modic, Andrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
04.05

Godina
2007

Stranica
43

Mentor
Šeruga, Marijan

Neposredni voditelj
Novak, Ivana

Ključne riječi
crna vina; polifenoli; antioksidacijska aktivnost; FI amperometrija
(red wines; polyphenols; antioxidant activity; FI amperometry)

Sažetak
Crna vina predstavljaju bogat izvor polifenolnih antioksidansa i kao takva imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. U ovom radu određivan je sadržaj ukupnih polifenola, ukupnih antocijanina, ukupnih flavonoida te antioksidacijska aktivnost nekih hrvatskih crnih vina. Ukupni polifenoli određivani su, elektrokemijskom, FI amperometrijom (FIA) te spektroskopskom Folin-Ciocalteau metodom (FC). FIA je dala manje vrijednosti za ukupne polifenole, u odnosu na FC metodu, kod svih analiziranih uzoraka vina. Sadržaj ukupnih polifenola kretao se od 448 do 1089 mg katehina/L, određen FI amperometrijom, i od 1163 do 1501 mg katehina/L, određen FC metodom. Korelacija između rezultata dobivenih ovim dvjema metodama je dobra (r=0.83). Ukupni antocijanini određeni su pH-diferencijalnom metodom. Sadržaj antocijanina kretao se od 10 do 81.1 mg malvidin-3, 5-diglukozida/L. Antioksidacijska aktivnost određena je ABTS metodom, izražena kao TEAC vrijednost (mmol Troloxa/L). Vrijednosti su se kretale od 12.8 do 18.3 mmol Troloxa/L. Antioksidacijska aktivnost određena je i DPPH metodom te izražena kao μ L vina potrebnih da se koncentracija DPPH smanji za 50% (EC50). EC50 vrijednosti kretale su se od 5.8 do 17 μ L vina. Vina sa većim sadržajem ukupnih polifenola imala su i veću antioksidacijsku aktivnost. FI amperometrija se pokazala kao dobra instrumentalna analitička metoda za određivanje ukupnih polifenola u crnim vinima te bi mogla biti alternativa uobičajenoj spektroskopskoj, FC, metodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Novak Jovanović (mentor)

Avatar Url Marijan Šeruga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Modic, Andrijana
Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek, Osijek
Modic, A. (2007) 'Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Modic, Andrijana}, year = {2007}, pages = {43}, keywords = {crna vina, polifenoli, antioksidacijska aktivnost, FI amperometrija}, title = {Odre\djivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama}, keyword = {crna vina, polifenoli, antioksidacijska aktivnost, FI amperometrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Modic, Andrijana}, year = {2007}, pages = {43}, keywords = {red wines, polyphenols, antioxidant activity, FI amperometry}, title = {Determination of polyphenolic antioxidants and antioxidant activity in red wines by electrochemical and spectrophotometric methods}, keyword = {red wines, polyphenols, antioxidant activity, FI amperometry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font