Pregled bibliografske jedinice broj: 321527
Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama
Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek, Osijek
CROSBI ID: 321527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje polifenolnih antioksidansa i antioksidacijske aktivnosti u crnim vinima elektrokemijskim i spektroskopskim metodama
(Determination of polyphenolic antioxidants and antioxidant activity in red wines by electrochemical and spectrophotometric methods)
Autori
Modic, Andrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.05
Godina
2007
Stranica
43
Mentor
Šeruga, Marijan
Neposredni voditelj
Novak, Ivana
Ključne riječi
crna vina; polifenoli; antioksidacijska aktivnost; FI amperometrija
(red wines; polyphenols; antioxidant activity; FI amperometry)
Sažetak
Crna vina predstavljaju bogat izvor polifenolnih antioksidansa i kao takva imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. U ovom radu određivan je sadržaj ukupnih polifenola, ukupnih antocijanina, ukupnih flavonoida te antioksidacijska aktivnost nekih hrvatskih crnih vina. Ukupni polifenoli određivani su, elektrokemijskom, FI amperometrijom (FIA) te spektroskopskom Folin-Ciocalteau metodom (FC). FIA je dala manje vrijednosti za ukupne polifenole, u odnosu na FC metodu, kod svih analiziranih uzoraka vina. Sadržaj ukupnih polifenola kretao se od 448 do 1089 mg katehina/L, određen FI amperometrijom, i od 1163 do 1501 mg katehina/L, određen FC metodom. Korelacija između rezultata dobivenih ovim dvjema metodama je dobra (r=0.83). Ukupni antocijanini određeni su pH-diferencijalnom metodom. Sadržaj antocijanina kretao se od 10 do 81.1 mg malvidin-3, 5-diglukozida/L. Antioksidacijska aktivnost određena je ABTS metodom, izražena kao TEAC vrijednost (mmol Troloxa/L). Vrijednosti su se kretale od 12.8 do 18.3 mmol Troloxa/L. Antioksidacijska aktivnost određena je i DPPH metodom te izražena kao μ L vina potrebnih da se koncentracija DPPH smanji za 50% (EC50). EC50 vrijednosti kretale su se od 5.8 do 17 μ L vina. Vina sa većim sadržajem ukupnih polifenola imala su i veću antioksidacijsku aktivnost. FI amperometrija se pokazala kao dobra instrumentalna analitička metoda za određivanje ukupnih polifenola u crnim vinima te bi mogla biti alternativa uobičajenoj spektroskopskoj, FC, metodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek