Pregled bibliografske jedinice broj: 321519
Polifenolni antioksidansi i antioksidacijska aktivnost crnih vina
Polifenolni antioksidansi i antioksidacijska aktivnost crnih vina // Zbornik sažetaka / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 321519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni antioksidansi i antioksidacijska aktivnost crnih vina
(Polyphenolic antioxidants and antioxidant activity of red wines)
Autori
Novak, Ivana ; Šeruga, Marijan ; Jakobek, Lidija ; Medvidović-Kosanović, Martina ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007
ISBN
978-953-6135-56-1
Skup
42nd Croatian and 2nd International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; FIA amperometrija; polifenolni antioksidansi
(antioxidant activity; FIA amperometry; polyphenolic antioxidants; red wines)
Sažetak
U ovom radu određivan je sadržaj ukupnih polifenola u nekim hrvatskim crnim vinima te njihova antioksidacijska aktivnost. Za određivanje sadržaja ukupnih polifenola u vinima korištena je FIA amperometrija, te uobičajena spektrofotometrijska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. FIA amperometrijska mjerenja provedena su na potencijalu od 800 mV u mobilnoj fazi 0.1 M acetatnom puferu, pH 3.6. Rezultati za ukupne polifenole izraženi su kao ekvivalent katehina (mg CE/L). Sadržaja ukupnih polifenola kretao se u rasponu od 1501 mg CE/L do 2872 mg CE/L (prosječno 1982 mg CE/L) ako je određivan FC metodom, odnosno od 762 mg CE/L do 2239 mg CE/L (prosječno 1275 mg CE/L) ako je određivan amperometrijski. FC metoda daje veće vrijednosti za ukupne polifenole u odnosu na FIA amperometriju kod svih analiziranih uzoraka. Između rezultata dobivenih ovim dvijema metodama dobivena je visoka korelacija (r = 0.99). Antioksidacijska aktivnost vina određena je DPPH metodom i izražena vrijednošću EC50, koja predstavlja volumen vina potreban za uklanjanje 50 % DPPH• slobodnog radikala u vremenu od 15 minuta. EC50 vrijednosti kreću se u rasponu od 2.5  L do 5.2  L vina (prosječno 4.1  L). Dobivena je visoka korelacija između EC50 i sadržaja ukupnih polifenola (r = 0.97, ako su polifenoli određeni na temelju FC metode, odnosno r = 0.98 ako je sadržaj polifenola određen amperometrijski). Pokazalo se da je FIA amperometrija pogodna metoda za određivanje sadržaja polifenolnih antioksidansa u crnim vinima.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Novak Jovanović
(autor)
Lidija Jakobek Barron
(autor)
Marijan Šeruga
(autor)
Martina Medvidović Kosanović
(autor)