Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 32142

Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode


Vahčić, Nada; Uršulin-Trstenjak, Natalija; Hruškar, Mirjana
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode // Mljekarstvo, 48 (1998), 1; 15-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 32142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode
(Determination of total solids in yogurt by microwave heating - optimization via the Simplex method)

Autori
Vahčić, Nada ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Hruškar, Mirjana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48 (1998), 1; 15-26

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jogurt; mikrovalna sušnica; suha tvar/vlaga; Simpleks metoda
(yogurt; microwave heating; total solid/water; Simplex method)

Sažetak
Za rješenje mnogih inženjerskih problema treba optimizirati polivarijabilne funkcije. Postoji nekoliko metoda optimizacije, a najjednostavnija od njih je Simpleks metoda. Simpleks zapravo predstavlja geometrijsku sliku definiranu brojem točaka (vrhova) koji je za jedan veći od broja dimenzije prostora. Simpleks u tri dimenzije je tetraedar, a u više dimenzija simpleks se teško može sagledati. Svrha je sekvencijalne Simpleks metode pokretati simpleks u područje optimuma, a odluke potrebne da bi se to postiglo ostvaruju se pomoću tzv. "pravila" Simpleks metode.U ovom radu korištena je Simpleks metode s četiri faktora (varijable) za iznalaženje optimalnih uvjeti rada mikrovalnog uređaja "Milestone" MLS-1200 Mega System, pri određivanju suhe tvari jogurta. Utvrđeni su optimalni uvjeti rada mikrovalnog uređaja (7 min. i 20 s pri 580 W te 5 min. i 20 s pri 420 W). Rezultati određivanja suhe tvari jogurta bili su identični onima određenim standardnom metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vahčić, Nada; Uršulin-Trstenjak, Natalija; Hruškar, Mirjana
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode // Mljekarstvo, 48 (1998), 1; 15-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Vahčić, N., Uršulin-Trstenjak, N. & Hruškar, M. (1998) Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode. Mljekarstvo, 48 (1), 15-26.
@article{article, author = {Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Hru\v{s}kar, Mirjana}, year = {1998}, pages = {15-26}, keywords = {jogurt, mikrovalna su\v{s}nica, suha tvar/vlaga, Simpleks metoda}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Odre\djivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode}, keyword = {jogurt, mikrovalna su\v{s}nica, suha tvar/vlaga, Simpleks metoda} }
@article{article, author = {Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Hru\v{s}kar, Mirjana}, year = {1998}, pages = {15-26}, keywords = {yogurt, microwave heating, total solid/water, Simplex method}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Determination of total solids in yogurt by microwave heating - optimization via the Simplex method}, keyword = {yogurt, microwave heating, total solid/water, Simplex method} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font