Pregled bibliografske jedinice broj: 32142
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode // Mljekarstvo, 48 (1998), 1; 15-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 32142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova - optimizacija putem Simpleks metode
(Determination of total solids in yogurt by microwave heating - optimization via the Simplex method)
Autori
Vahčić, Nada ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Hruškar, Mirjana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48
(1998), 1;
15-26
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jogurt; mikrovalna sušnica; suha tvar/vlaga; Simpleks metoda
(yogurt; microwave heating; total solid/water; Simplex method)
Sažetak
Za rješenje mnogih inženjerskih problema treba optimizirati polivarijabilne funkcije. Postoji nekoliko metoda optimizacije, a najjednostavnija od njih je Simpleks metoda. Simpleks zapravo predstavlja geometrijsku sliku definiranu brojem točaka (vrhova) koji je za jedan veći od broja dimenzije prostora. Simpleks u tri dimenzije je tetraedar, a u više dimenzija simpleks se teško može sagledati. Svrha je sekvencijalne Simpleks metode pokretati simpleks u područje optimuma, a odluke potrebne da bi se to postiglo ostvaruju se pomoću tzv. "pravila" Simpleks metode.U ovom radu korištena je Simpleks metode s četiri faktora (varijable) za iznalaženje optimalnih uvjeti rada mikrovalnog uređaja "Milestone" MLS-1200 Mega System, pri određivanju suhe tvari jogurta. Utvrđeni su optimalni uvjeti rada mikrovalnog uređaja (7 min. i 20 s pri 580 W te 5 min. i 20 s pri 420 W). Rezultati određivanja suhe tvari jogurta bili su identični onima određenim standardnom metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts