Pregled bibliografske jedinice broj: 321411
ODREĐIVANJE KARAKTERISTIKA PROTOKA KONCENTRATIMA JUHA
ODREĐIVANJE KARAKTERISTIKA PROTOKA KONCENTRATIMA JUHA, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 321411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE KARAKTERISTIKA PROTOKA KONCENTRATIMA JUHA
(DEFINING FLOW PROPERTIES OF SOUP CONCENTRATES)
Autori
Markotić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.02
Godina
2008
Stranica
58
Mentor
Bauman, Ingrid
Ključne riječi
koncentrat za juhe; značajke tečenja prahova; analizator tečenja prahova
(soup concentrate; powder flow properties; powder flow analyzer)
Sažetak
U industriji se koriste različiti oblici praškastih materijala, koji se transportiraju, skladište i procesuiraju. Na ponašanje prahova prilikom tih operacija utječu osobine i sastav praha, uvjeti okoline i osobine opreme koja se koristi. Od presudne važnosti je tijekom proizvodnje osigurati optimalne uvjete kako bi se prah doveo u stanje tečenja. U protivnom, mogu nastati problemi poput zastoja u proizvodnji, gubitka materijala, smanjenja kapaciteta, te upitne kvalitete proizvoda. Kako bi se izbjegli mogući problemi potrebno je detaljno upoznati značajke praha koje su povezane sa sposobnosti da se on stavi u stanje tečenja. Cilj ovog rada bio je steći uvid u značajke tečenja koncentrata za juhe i utjecaj uvjeta recepture (tip koncentrata, tip masnoća) ispitujući značajke tečenja analizatorom tečenja prahova. U istraživanju su korištena dva tipa koncentrata za juhe (koncentrat za bistre juhe i koncentrat za krem juhe) sa različitim vrstama masnoća. Rezultati rada su pokazali da recepture koncentrata bistrih juha imaju bolje značajke tečenja od receptura koncentrata krem juha. Narušavanje značajki tečenja uzrokuje korištenje tekuće masti umjesto krutih masnoća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ingrid Bauman
(mentor)