Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 321152

Masti u mesu svinja


Karolyi, Danijel
Masti u mesu svinja // MESO, IX (2007), 6; 335-340 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 321152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Masti u mesu svinja
(Pork fats)

Autori
Karolyi, Danijel

Izvornik
MESO (1332-0025) IX (2007), 6; 335-340

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
svinje; intramuskularna mast; leđna slanina; sastav masnih kiselina; n-6/n-3
(pigs; intramuscular fat; back fat; fatty acid composition; n-6/n-3 ratio)

Sažetak
U radu su prikazana glavna mjesta nakupljanja masnog tkiva u trupu svinja (tjelesne šupljine, potkožno, između i unutar mišića), opisana je građa masnog tkiva koje dolazi u sastavu mesa s posebnim osvrtom na sadržaj i sastav intramuskularne masti te utjecaj intramuskulerne masti na organoleptička svojstva mesa. Opisan je sastav masnih kiselina tjelesnih masti svinja s osvrtom na sastav masnih kiselina triglicerida i fosfolipida intramuskularne masti i leđne slanine te je dat prikaz tipičnog sastava masnih kiselina mišićnog i masnog tkiva konzumne svinjetine. Sadržaji osnovnih omeg-6 i omega-3 kiselina (linolne i alfa-linolenske kiseline), kao i nutritivni omjeri masnih kiselina (LA/ALA, n-6/n-3, P/S) u mišićnom i masnom tkivu svinja prikazani su na primjeru nekih modernih i tradicionalnih pasmina svinja i proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178013

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel
Masti u mesu svinja // MESO, IX (2007), 6; 335-340 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Karolyi, D. (2007) Masti u mesu svinja. MESO, IX (6), 335-340.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2007}, pages = {335-340}, keywords = {svinje, intramuskularna mast, le\djna slanina, sastav masnih kiselina, n-6/n-3}, journal = {MESO}, volume = {IX}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Masti u mesu svinja}, keyword = {svinje, intramuskularna mast, le\djna slanina, sastav masnih kiselina, n-6/n-3} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2007}, pages = {335-340}, keywords = {pigs, intramuscular fat, back fat, fatty acid composition, n-6/n-3 ratio}, journal = {MESO}, volume = {IX}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Pork fats}, keyword = {pigs, intramuscular fat, back fat, fatty acid composition, n-6/n-3 ratio} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstract





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font