Pregled bibliografske jedinice broj: 321152
Masti u mesu svinja
Masti u mesu svinja // MESO, IX (2007), 6; 335-340 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 321152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Masti u mesu svinja
(Pork fats)
Autori
Karolyi, Danijel
Izvornik
MESO (1332-0025) IX
(2007), 6;
335-340
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
svinje; intramuskularna mast; leđna slanina; sastav masnih kiselina; n-6/n-3
(pigs; intramuscular fat; back fat; fatty acid composition; n-6/n-3 ratio)
Sažetak
U radu su prikazana glavna mjesta nakupljanja masnog tkiva u trupu svinja (tjelesne šupljine, potkožno, između i unutar mišića), opisana je građa masnog tkiva koje dolazi u sastavu mesa s posebnim osvrtom na sadržaj i sastav intramuskularne masti te utjecaj intramuskulerne masti na organoleptička svojstva mesa. Opisan je sastav masnih kiselina tjelesnih masti svinja s osvrtom na sastav masnih kiselina triglicerida i fosfolipida intramuskularne masti i leđne slanine te je dat prikaz tipičnog sastava masnih kiselina mišićnog i masnog tkiva konzumne svinjetine. Sadržaji osnovnih omeg-6 i omega-3 kiselina (linolne i alfa-linolenske kiseline), kao i nutritivni omjeri masnih kiselina (LA/ALA, n-6/n-3, P/S) u mišićnom i masnom tkivu svinja prikazani su na primjeru nekih modernih i tradicionalnih pasmina svinja i proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abstract