Pregled bibliografske jedinice broj: 321122
Utjecaj uvjeta sušenja na biološki aktivne spojeve i antiradikalsku snagu brokule i luka
Utjecaj uvjeta sušenja na biološki aktivne spojeve i antiradikalsku snagu brokule i luka, 2005., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 321122 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta sušenja na biološki aktivne spojeve i antiradikalsku snagu brokule i luka
(The influence of drying conditions on biologically active compounds and antiradical power in broccoli and onion)
Autori
Mrkić, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2005
Stranica
128
Mentor
Tripalo, Branko
Ključne riječi
antiradikalska snaga; brokula; luk; flavonoli; glukozinolati; kinetika sušenja
(antiradical power; broccoli; onion; convective drying; drying kinetics; flavonols; glucosinolates)
Sažetak
Istraživan je utjecaj uvjeta sušenja brokule i luka na udio flavonola i glukozinolata te antiradikalsku snagu. Voda se iz uzoraka uklanjala konstantnom difuzijom, a kinetika sušenja u svim je pokusima dobro opisana jednočlanim eksponencijalnim modelom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
4D/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb