Pregled bibliografske jedinice broj: 321072
Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka
Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 321072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka
(Degradation of the vitamin C during the production of the rosehip marmelade)
Autori
Bužić, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2005
Stranica
48
Mentor
Karlović, Damir
Neposredni voditelj
Balija, Nadica
Ključne riječi
vitamin C; degradacija; marmelada od šipka
(vitamin C; degradation; rosehip marmelade)
Sažetak
Vitamini su spojevi prisutni u hrani u malim količinama, a prijeko potrebni za normalan metabolizam živih organizama. Za razliku od većine sisavaca, ljudi nemaju sposobnost sinteze vitamina C te ga prema tome moraju priskrbiti kroz prehranu. Biološka uloga vitamina C iznimno je značajna. Potreban je za sintezu kolagena, neurotransmitera, karnitina, sudjeluje u metabolizmu kolesterola. Vitamin C je također visoko djelotvoran antioksidans. te potencijalni antikancerogen. Šipak je sirovina koja sadrži izrazito velike količine vitamina C. Međutim jedno od svojstva vitamina C je termolabilnost, a proizvodnja marmelade od šipka vrši se na povišenim temperaturama. No, primjenom vakuuma snižava se temperatura procesiranja a time i smanjuju nepoželjne degradativne promjene na vitaminu C. Cilj je ovog rada zaključiti može li se u skladu sa zahtjevima Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti hrane, 153/ 04, proglasiti marmeladu od šipka značajnim izvorom vitamina C. Značajnom količinom smatra se količina vitamina koja iznosi minimalno 15% od preporučene dnevne količine navedene Pravilnikom, a sadržana je u 100 g proizvoda. Preporučena dnevna količina, prema RDA tablicama, iznosi 60 mg.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
134/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović
(mentor)