Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 321072

Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka


Bužić, Dario
Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 321072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka
(Degradation of the vitamin C during the production of the rosehip marmelade)

Autori
Bužić, Dario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2005

Stranica
48

Mentor
Karlović, Damir

Neposredni voditelj
Balija, Nadica

Ključne riječi
vitamin C; degradacija; marmelada od šipka
(vitamin C; degradation; rosehip marmelade)

Sažetak
Vitamini su spojevi prisutni u hrani u malim količinama, a prijeko potrebni za normalan metabolizam živih organizama. Za razliku od većine sisavaca, ljudi nemaju sposobnost sinteze vitamina C te ga prema tome moraju priskrbiti kroz prehranu. Biološka uloga vitamina C iznimno je značajna. Potreban je za sintezu kolagena, neurotransmitera, karnitina, sudjeluje u metabolizmu kolesterola. Vitamin C je također visoko djelotvoran antioksidans. te potencijalni antikancerogen. Šipak je sirovina koja sadrži izrazito velike količine vitamina C. Međutim jedno od svojstva vitamina C je termolabilnost, a proizvodnja marmelade od šipka vrši se na povišenim temperaturama. No, primjenom vakuuma snižava se temperatura procesiranja a time i smanjuju nepoželjne degradativne promjene na vitaminu C. Cilj je ovog rada zaključiti može li se u skladu sa zahtjevima Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti hrane, 153/ 04, proglasiti marmeladu od šipka značajnim izvorom vitamina C. Značajnom količinom smatra se količina vitamina koja iznosi minimalno 15% od preporučene dnevne količine navedene Pravilnikom, a sadržana je u 100 g proizvoda. Preporučena dnevna količina, prema RDA tablicama, iznosi 60 mg.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
134/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Karlović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bužić, Dario
Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bužić, D. (2005) 'Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od šipka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{z}i\'{c}, Dario}, year = {2005}, pages = {48}, keywords = {vitamin C, degradacija, marmelada od \v{s}ipka}, title = {Degradacija vitamina C prilikom proizvodnje marmelade od \v{s}ipka}, keyword = {vitamin C, degradacija, marmelada od \v{s}ipka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{z}i\'{c}, Dario}, year = {2005}, pages = {48}, keywords = {vitamin C, degradation, rosehip marmelade}, title = {Degradation of the vitamin C during the production of the rosehip marmelade}, keyword = {vitamin C, degradation, rosehip marmelade}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font