Pregled bibliografske jedinice broj: 321057
Čvrstoća gela visokometiliranog pektina jabuke
Čvrstoća gela visokometiliranog pektina jabuke, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 321057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čvrstoća gela visokometiliranog pektina jabuke
(Hardness of high methylated apple based pectin gel)
Autori
Kalan, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2005
Stranica
51
Mentor
Karlović, Damir
Ključne riječi
pektin jabuke; komercijalni visokometilirani pektinski preparati
(apple pectin; comercial high methylated pectin preparations)
Sažetak
U radu je ispitivana čvrstoća različitih uzoraka visokometiliranih pektinskih gelova jabuke dobivenih po standardnoj recepturi po Gudjonsu. Čvrstoća je ispitivana Texture Analyserom TA-XT.plus. Najveću čvrstoću imao je gel s 5%-nom količinom suhe tvari pektina jabuke, a najmanju čvrstoću je imao gel 0.5%-nom količinom suhe tvari pektina jabuke. Što se i očekivalo s obzirom da čvrstoća pektinskog gela raste proporcionalno s količinom dodane suhe tvari pektinske sirovine. Izvršena je usporedba čvrstoća uzoraka visokometiliranih pektinskih gelova jabuke i visokometiliranih pektinskih gelova citrusa, pri čemu je utvrđeno da pri jednakim uvjetima pripreme i mjerenja, veću čvrstoću pokazuje visokometilirani pektinski gel jabuke
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
62/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović
(mentor)