Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 321056

Kakvoća probiotičkog svježeg sira tijekom čuvanja


Otočan, Vedrana
Kakvoća probiotičkog svježeg sira tijekom čuvanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 321056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća probiotičkog svježeg sira tijekom čuvanja
(Quality of probiotic fresh cheese during storage)

Autori
Otočan, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2005

Stranica
55

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
svježi sir; probiotici; proizvodnja
(fresh cheese; probiotics; production)

Sažetak
Istraživanje i proizvodnja mliječnih proizvoda koji sadrže kulture probiotičkih bakterija u stalnom je porastu zbog zdravstvenih i nutritivnih prednosti. U ovom radu istražena je mogućnost korištenja mješovite probiotičke kulture DVS-ABT4 odabranih sojeva bakterija (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., Streptococcus thermophilus) u proizvodnji probiotičkog svježeg sira od uzoraka obranog mlijeka s 0, 1% i s 1, 0% mliječne masti. Fermentacija uzoraka obranog mlijeka provedena je na 37 oC dodatkom 1% i 2% inokuluma navedene kulture. Nakon koagulacije mlijeka (9-13 sati), provedeno je blago rezanje gruša, a zatim cijeđenje preko noći (15-18 sati). Uzorci sira s manjim udjelom mliječne masti imali su manji prinos od uzoraka s više mliječne masti. Dobiveni sirevi čuvani su na temperaturi hladnjaka 14 dana. Tijekom tog perioda praćene su promjene sastava, kiselosti i senzorskih svojstava svih uzoraka. Svi uzorci probiotičkog svježeg sira bili su po izgledu i konzistenciji vrlo slični tradicionalnom svježem siru. Bolja senzorska svojstva imali su uzorci s većim udjelom mliječne masti tijekom ukupnog trajanja čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
70/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Otočan, Vedrana
Kakvoća probiotičkog svježeg sira tijekom čuvanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Otočan, V. (2005) 'Kakvoća probiotičkog svježeg sira tijekom čuvanja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Oto\v{c}an, Vedrana}, year = {2005}, pages = {55}, keywords = {svje\v{z}i sir, probiotici, proizvodnja}, title = {Kakvo\'{c}a probioti\v{c}kog svje\v{z}eg sira tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {svje\v{z}i sir, probiotici, proizvodnja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Oto\v{c}an, Vedrana}, year = {2005}, pages = {55}, keywords = {fresh cheese, probiotics, production}, title = {Quality of probiotic fresh cheese during storage}, keyword = {fresh cheese, probiotics, production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font