Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320974

Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida


Grubić, Iris
Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida
(Autolysis optimization of baker's yeast Saccharomyces cerevisiae for 5'-ribonucleotides production)

Autori
Grubić, Iris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.12

Godina
2005

Stranica
73

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
autoliza; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae; 5'-ribonukleotidi; HPLC
(autolysis; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae; 5'-ribonucleotides; HPLC)

Sažetak
Okusni 5'- ribonukleotidi (5'-IMP i 5'-GMP) koriste se u prehrambenoj industriji, uz natrijev glutaminat (MSG), kao okusne supstancije koje obogaćuju okus hrane. Za dobivanje 5'- ribonukleotida u ovom radu je autoliziran kvasac Saccharomyces cerevisiae i proučavani su uvjeti optimalizacije autolize. Autoliza je trajala 10 sati (uz konstantno miješanje pomoću mehaničke mješalice) u rasponu pH vrijednosti od 5, 0 do 9, 0 i pri temperaturama od 50 do 70 oC. Najbolji uzorci bili su pri pH 8, 5, na temperaturi od 60 °C (odnos A260/A280 iznosio je 1, 9482). Broj mrtvih stanica nakon autolize iznosio je 93 %. Uzorcima su zatim dodani komercijalni pripravci enzima 5'-fosfodiesteraze i adenilat deaminaze, te im je na HPLC-u određen sastav i koncentracija 5'-ribonukleotida u autolizatu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
129/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubić, Iris
Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grubić, I. (2005) 'Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\'{c}, Iris}, year = {2005}, pages = {73}, keywords = {autoliza, pivski kvasac, Saccharomyces cerevisiae, 5'-ribonukleotidi, HPLC}, title = {Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida}, keyword = {autoliza, pivski kvasac, Saccharomyces cerevisiae, 5'-ribonukleotidi, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\'{c}, Iris}, year = {2005}, pages = {73}, keywords = {autolysis, brewer's yeast, Saccharomyces cerevisiae, 5'-ribonucleotides, HPLC}, title = {Autolysis optimization of baker's yeast Saccharomyces cerevisiae for 5'-ribonucleotides production}, keyword = {autolysis, brewer's yeast, Saccharomyces cerevisiae, 5'-ribonucleotides, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font