Pregled bibliografske jedinice broj: 320974
Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida
Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimalizacija autolize pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae za proizvodnju okusnih 5'-ribonukleotida
(Autolysis optimization of baker's yeast Saccharomyces cerevisiae for 5'-ribonucleotides production)
Autori
Grubić, Iris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.12
Godina
2005
Stranica
73
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
autoliza; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae; 5'-ribonukleotidi; HPLC
(autolysis; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae; 5'-ribonucleotides; HPLC)
Sažetak
Okusni 5'- ribonukleotidi (5'-IMP i 5'-GMP) koriste se u prehrambenoj industriji, uz natrijev glutaminat (MSG), kao okusne supstancije koje obogaćuju okus hrane. Za dobivanje 5'- ribonukleotida u ovom radu je autoliziran kvasac Saccharomyces cerevisiae i proučavani su uvjeti optimalizacije autolize. Autoliza je trajala 10 sati (uz konstantno miješanje pomoću mehaničke mješalice) u rasponu pH vrijednosti od 5, 0 do 9, 0 i pri temperaturama od 50 do 70 oC. Najbolji uzorci bili su pri pH 8, 5, na temperaturi od 60 °C (odnos A260/A280 iznosio je 1, 9482). Broj mrtvih stanica nakon autolize iznosio je 93 %. Uzorcima su zatim dodani komercijalni pripravci enzima 5'-fosfodiesteraze i adenilat deaminaze, te im je na HPLC-u određen sastav i koncentracija 5'-ribonukleotida u autolizatu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
129/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)