Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320964

Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum


Grubić, Lina
Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum
(Effect of ultrasound desintegration on aggregation and brewer's yeast (Saccharomyces uvarum) autolysis efficency)

Autori
Grubić, Lina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.12

Godina
2005

Stranica
71

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
agregacija; pivski kvasac; HPLC; ultrazvuk
(aggregation; brewer's yeast; HPLC; ultrasound)

Sažetak
Procesom odgorčavanja otpadnog pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, stupanj gorčine je smanjen za 76, 49 %. Nakon toga su stanice kvasca, razbijane ultrazvučnom dezintegracijom pri čemu je razbijeno 77 % stanica. Naknadno je provedena autoliza uzoraka pri 80°C/24h (postotak mrtvih stanica je iznosio 98 %). U tako dobivenim uzorcima spektrofotometrijskom analizom su preliminarno određeni 5`- ribonukleotidi te proteini. Zatim su okusni 5`- ribonukleotidi (5`-GMP i 5`-IMP) detektirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najbolji rezultati su dobiveni pri pH 8, 5 i četvrte minute ultrazvučne dezintegracije. Uz izolaciju okusnih nukleotida u radu je prikazano svojstvo agregacije pivskog kvasca koje je najbolje izraženo pri pH 5, 5.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
127/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubić, Lina
Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grubić, L. (2005) 'Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\'{c}, Lina}, year = {2005}, pages = {71}, keywords = {agregacija, pivski kvasac, HPLC, ultrazvuk}, title = {Utjecaj ultrazvu\v{c}ne dezintegracije na agregaciju i u\v{c}inkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum}, keyword = {agregacija, pivski kvasac, HPLC, ultrazvuk}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grubi\'{c}, Lina}, year = {2005}, pages = {71}, keywords = {aggregation, brewer's yeast, HPLC, ultrasound}, title = {Effect of ultrasound desintegration on aggregation and brewer's yeast (Saccharomyces uvarum) autolysis efficency}, keyword = {aggregation, brewer's yeast, HPLC, ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font