Pregled bibliografske jedinice broj: 320964
Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum
Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum
(Effect of ultrasound desintegration on aggregation and brewer's yeast (Saccharomyces uvarum) autolysis efficency)
Autori
Grubić, Lina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.12
Godina
2005
Stranica
71
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
agregacija; pivski kvasac; HPLC; ultrazvuk
(aggregation; brewer's yeast; HPLC; ultrasound)
Sažetak
Procesom odgorčavanja otpadnog pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, stupanj gorčine je smanjen za 76, 49 %. Nakon toga su stanice kvasca, razbijane ultrazvučnom dezintegracijom pri čemu je razbijeno 77 % stanica. Naknadno je provedena autoliza uzoraka pri 80°C/24h (postotak mrtvih stanica je iznosio 98 %). U tako dobivenim uzorcima spektrofotometrijskom analizom su preliminarno određeni 5`- ribonukleotidi te proteini. Zatim su okusni 5`- ribonukleotidi (5`-GMP i 5`-IMP) detektirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najbolji rezultati su dobiveni pri pH 8, 5 i četvrte minute ultrazvučne dezintegracije. Uz izolaciju okusnih nukleotida u radu je prikazano svojstvo agregacije pivskog kvasca koje je najbolje izraženo pri pH 5, 5.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
127/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)