Pregled bibliografske jedinice broj: 320927
Utjecaj prinosa, termina berbe i vrste podloge na udjel dušika, fenolnih spojeva i tvari arome Malvazije istarske
Utjecaj prinosa, termina berbe i vrste podloge na udjel dušika, fenolnih spojeva i tvari arome Malvazije istarske, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prinosa, termina berbe i vrste podloge na udjel dušika, fenolnih spojeva i tvari arome Malvazije istarske
(Influence of yield, time of harvest and sort of a rootstoc on participation of total nitrogen, phenol and aroma compounds of Malvasia Istriana)
Autori
Čorak, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2005
Stranica
57
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Malvazija Istarska; podloga; termin berbe; ukupni dušik; ukupno fenoli
(Malvasia Istriana; time of harvest; rootstock; total nitrogen; total phenols)
Sažetak
U ovom je radu, primjenom analitičkih metoda formolne titracije, NOPA metode, titracije Folin Ciocalteu (FC) reagensom i metodom plinske kromatografije provedeno određivanje udjela ukupnog dušika, tvari arome i ukupnih fenola, kao osnovnih značajki mirisa i izgleda vina. Ispitivano je kako na njihov udjel utječu vrsta podloge, prinos i termin berbe. Korišteni su uzorci Malvazije istarske Porečkog vinogorja izuzimani u tri različita termina berbe (rani (R), normalni (N) i kasni (K)) sa panjeva različitim brojem ostavljenih pupova (20, 30 i 40) te sa dvije vrste podloge (Kober 5BB i 420A). U uzorcima s podloge Kober 5BB s 30 pupova zabilježen je najveći udio dušičnih i fenolnih tvari dok se udio tvari arome u dobivenim vinima nije značajno razlikovao.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
71/05