Pregled bibliografske jedinice broj: 320921
Kakvoća vina proizvedenog od višnje Maraske
Kakvoća vina proizvedenog od višnje Maraske, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća vina proizvedenog od višnje Maraske
(Quality of wine produced from cherry Marasca)
Autori
Pintarić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2005
Stranica
66
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
višnja; voćno vino; senzorska analiza
(cherry; fruit wine; sensory analysis)
Sažetak
Voćna vina jesu poljoprivredni prehrambeni proizvodi dobiveni fermentacijom soka ili masulja svježeg i za to pripremljenog voća. Procjena kakvoće vina bazira se na određivanju parametara propisanih zakonskom regulativom. Provedena je alkoholna fermentacija masulja višnje Maraske s ciljem proizvodnje voćnog vina. Fermentacija je provedena u laboratorijskim uvjetima pri sobnoj temperaturi. Korišteni su selekcionirani kvasci trgovačkog naziva ''Fermol Rouge'' s time da su u pojedine uzorke prije fermentacije dodani pektolitički enzimi, hrana za kvasce te je provedena jabučno-mliječna fermentacija. Kvaliteta dobivenih proizvoda procijenjena je provođenjem fizikalno-kemijskih analiza, određivanjem ukupnih fenola, antocijana i senzorskom analizom. Dobiveni rezultati su pokazali da su u primijenjenim uvjetima fermentacije dobivena vina vrlo slična po fizikalno-kemijskom sastavu i udjelu fenolnih tvari i tvari boje. Senzorskom analizom je najbolje ocijenjeno vino u kojem je provedena jabučno-mliječna fermentacija (vino 7, vino 8).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
77/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb