Pregled bibliografske jedinice broj: 320830
Aromatični spojevi vina proizvedenog od višnje Maraske
Aromatični spojevi vina proizvedenog od višnje Maraske, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatični spojevi vina proizvedenog od višnje Maraske
(Aromatic compounds of wine produced from cherry Marasca)
Autori
Pintarić, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2005
Stranica
67
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
aroma; hlapljivi spojevi; plinska kromatografija; višnja; voćno vino
(aroma; cherry; fruit wine; GC; volatile compounds)
Sažetak
Voćna vina jesu poljoprivredni prehrambeni proizvodi dobiveni potpunom ili djelomičnom fermentacijom soka ili masulja svježeg i za to pripremljenog voća. Hlapljive komponente su značajni sastojci vina jer formiraju aromu vina. Nekoliko stotina spojeva različite kemijske strukture među kojima su: alkoholi, esteri, aldehidi, ketoni, kiseline, terpeni, laktoni i fenoli doprinose aromi vina. Cilj ovog rada bio je analizirati sastav hlapljivih tvari arome u voćnom vinu proizvedenom od višnje Maraske pri različitim uvjetima fermentacije. Hlapljivi spojevi određeni su tehnikom plinske kromatografije u kombinaciji sa statičkim headspaceom (HSS) i mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPME). Dobiveni rezultati pokazali su da tijekom alkoholne fermentacije dolazi do povećanja udjela i broja hlapljivih sastojaka. Uvjeti fermentacije (dodatak enzima, kvasca, hrane za kvasce i provođenje jabučno-mliječne fermentacije) imali su značajan utjecaj na povećanje udjela pojedinih hlapljivih komponenti (acetaldehid, iso-amil alkohol, metil-butanoat, propil-acetat, … ).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
78/05