Pregled bibliografske jedinice broj: 320823
Preželatinizirano kukuruzno brašno kao sirovina za pekarsku industriju
Preželatinizirano kukuruzno brašno kao sirovina za pekarsku industriju, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preželatinizirano kukuruzno brašno kao sirovina za pekarsku industriju
(Pregelatinization corn flour as raw material for bakery industry)
Autori
Rajčan, Davorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2005
Stranica
72
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
kukuruzno brašno; ekstruzija; indeks apsorpcije vode; indeks topljivosti u vodi; želatinizacija
(corn flour; extrusion cooking process; gelatinization; water apsorption index; water solubility index)
Sažetak
Za ispitivanje u ovom radu korišteno je nativno kukuruzno brašno.Kukuruznom brašnu je određen udio vlage, indeks apsorpcije vode, indeks topljivosti u vodi, stupanj želatinizacije, broj padanja po Hagbergu, granulacija, te enzimatska aktivnost.Nakon toga brašno je podvrgnuto procesu ekstruzije na dvopužnom ekstruderu, ekstrudati su samljeveni, te prosijani kroz sito od 450 μ m.Promatran je utjecaj masenog udjela vode u ekstruderu, broja okretaja pužnica, temperature ekstruzije i ukupne dobave sirovine na: indeks ekspanzije, vlagu ekstrudata (%), volumnu masu (g/L), indeks apsorpcije vode (g/gs.t.), indeks topljivosti u vodi (%) i stupanj želatinizacije (%).Pri stalnoj dobavi suhe tvari (57, 75 kg/h), temperaturi ekstruzije (135°C), masenom udjelu vode (17, 55%), te broju okretaja pužnica (200 i 310 o/min) moguće je proizvesti ekstrudat veličine čestica >450 μ m čiji je stupanj želatinizacije približno 14%, te ekstrudat veličine čestica < 450 μ m čiji je stupanj želatinizacije približno 14% pri temperaturi ekstruzije (155°C), masenom udjelu vode (22, 39%), te broju okretaja pužnica (400 o/min).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
83/05