Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320805

Tehnološka svojstva sjemena uljane repice


Grgurević, Ana
Tehnološka svojstva sjemena uljane repice, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320805 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnološka svojstva sjemena uljane repice
(Technical properties of rapeseed seed and composition of fatty acids)

Autori
Grgurević, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.12

Godina
2005

Stranica
64

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
masne kiseline; sjeme repice; ulje repice; sorte; tehnološka svojstva
(fatty acids; rapessed; rapeseed oil; technological properties; varieties)

Sažetak
Unutar ovog rada provedena su ispitivanja tehnoloških svojstava 16 uzoraka sjemena uljane repice roda 2004. godine, od kojih su 3 bile uzgojene i na drugoj lokaciji. Ispitivana su tehnološka svojstva sjemena novih sorti ili hibrida repice i neka svojstva iz njih dobivenog ulja. Rezultati određivanja udjela nečistoća, mase 1000 zrna, volumske mase i udjela ulja su potvrdili dobru kvalitetu sjemena uljane repice. Udio vode u sjemenu u većini uzoraka bio je iznad kritičnih 7%, a ulje se kretalo od 33, 41% do 41, 52%, ovisno o sorti i lokaciji. U ulju repice određivan je sastav masnih kiselina, specifične apsorbancije u UV području na 232 i 270 nm te indeks boje i udjel klorofila. Sva ispitivana ulja nisu sadržavala eruka kiselinu, a imala su najviše oleinske iza čega su slijedile dvije polinezasićene masne kiseline (linolna i linolenska), što ovom ulju daje visoku nutritivnu vrijednost. Razlike u sastavu svih pojedinačnih masnih kiselina i između sorti i između dvije lokacije su statistički značajne. Neke vrijednosti za oleinsku i palmitinsku kiselinu bile su iznad, a za linolnu i linolensku su bile ispod onih propisanih Pravilnikom, o čemu treba voditi računa kod pisanja novih zakonskih propisa. Indeks boje ispitivanih ulja bio je nizak, kao i udjel ukupnih klorofila. Spektrofotometrijska analiza u UV području pokazala je veće prisustvo konjugiranih diena i triena nego u maslinovim uljima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
89/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grgurević, Ana
Tehnološka svojstva sjemena uljane repice, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grgurević, A. (2005) 'Tehnološka svojstva sjemena uljane repice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgurevi\'{c}, Ana}, year = {2005}, pages = {64}, keywords = {masne kiseline, sjeme repice, ulje repice, sorte, tehnolo\v{s}ka svojstva}, title = {Tehnolo\v{s}ka svojstva sjemena uljane repice}, keyword = {masne kiseline, sjeme repice, ulje repice, sorte, tehnolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgurevi\'{c}, Ana}, year = {2005}, pages = {64}, keywords = {fatty acids, rapessed, rapeseed oil, technological properties, varieties}, title = {Technical properties of rapeseed seed and composition of fatty acids}, keyword = {fatty acids, rapessed, rapeseed oil, technological properties, varieties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font