Pregled bibliografske jedinice broj: 320805
Tehnološka svojstva sjemena uljane repice
Tehnološka svojstva sjemena uljane repice, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320805 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka svojstva sjemena uljane repice
(Technical properties of rapeseed seed and composition of fatty acids)
Autori
Grgurević, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.12
Godina
2005
Stranica
64
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
masne kiseline; sjeme repice; ulje repice; sorte; tehnološka svojstva
(fatty acids; rapessed; rapeseed oil; technological properties; varieties)
Sažetak
Unutar ovog rada provedena su ispitivanja tehnoloških svojstava 16 uzoraka sjemena uljane repice roda 2004. godine, od kojih su 3 bile uzgojene i na drugoj lokaciji. Ispitivana su tehnološka svojstva sjemena novih sorti ili hibrida repice i neka svojstva iz njih dobivenog ulja. Rezultati određivanja udjela nečistoća, mase 1000 zrna, volumske mase i udjela ulja su potvrdili dobru kvalitetu sjemena uljane repice. Udio vode u sjemenu u većini uzoraka bio je iznad kritičnih 7%, a ulje se kretalo od 33, 41% do 41, 52%, ovisno o sorti i lokaciji. U ulju repice određivan je sastav masnih kiselina, specifične apsorbancije u UV području na 232 i 270 nm te indeks boje i udjel klorofila. Sva ispitivana ulja nisu sadržavala eruka kiselinu, a imala su najviše oleinske iza čega su slijedile dvije polinezasićene masne kiseline (linolna i linolenska), što ovom ulju daje visoku nutritivnu vrijednost. Razlike u sastavu svih pojedinačnih masnih kiselina i između sorti i između dvije lokacije su statistički značajne. Neke vrijednosti za oleinsku i palmitinsku kiselinu bile su iznad, a za linolnu i linolensku su bile ispod onih propisanih Pravilnikom, o čemu treba voditi računa kod pisanja novih zakonskih propisa. Indeks boje ispitivanih ulja bio je nizak, kao i udjel ukupnih klorofila. Spektrofotometrijska analiza u UV području pokazala je veće prisustvo konjugiranih diena i triena nego u maslinovim uljima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
89/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Štrucelj
(mentor)