Pregled bibliografske jedinice broj: 320764
Kemijski sastav i prehrambena vrijednost quinoe i amarantha
Kemijski sastav i prehrambena vrijednost quinoe i amarantha, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i prehrambena vrijednost quinoe i amarantha
(Chemical composition and nutritional value of quinoa and amaranth)
Autori
Ivičić, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.10
Godina
2005
Stranica
45
Mentor
Kolb, Nada
Ključne riječi
amaranth; kemijski sastav; mineralni sastav; quinoa
(amaranth; chemical composition; mineral contents; quinoa)
Sažetak
U uzorcima quinoe i amarantha određeni su: udjeli sirovih proteina, masti, celuloze, pepela, ugljikohidrata i mineralnih tvari. Iz rezultata je izračunata prehrambena vrijednost i energetski udjeli. Rezultati su pokazali:  viši udjel proteina i masti, obzirom na ostale žitarice  niži udjel ugljikohidrata, obzirom na ostale žitarice  visok udjel mineralnih tvari, naročito magnezija, fosfora i željeza  niski udjel teških metala  visoku energetsku vrijednost i energetski udjel
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
92/05