Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320728

Infracrvena fototermalna radiometrija kao sredstvo za bezkontaktnu i nedestruktivnu analizu hrane


Manojlović, Maja
Infracrvena fototermalna radiometrija kao sredstvo za bezkontaktnu i nedestruktivnu analizu hrane, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Infracrvena fototermalna radiometrija kao sredstvo za bezkontaktnu i nedestruktivnu analizu hrane
(Infrared photothermal radiometry as a tool for non-contact and non-destructive inspection of foods)

Autori
Manojlović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2005

Stranica
48

Mentor
Bičanić, Dane

Neposredni voditelj
Kurtanjek, Želimir

Ključne riječi
infracrvena fototermalna radiometrija; termalna difuzivnost; termalna efuzivnost
(infrared photothermal radiometry; thermal diffusivity; thermal effusivity)

Sažetak
Fototermalna radiometrija (PTR) uz pomoć infracrvenog CO2 lasera bila je upotrijebljena za 1) određivanje sadržaja vlage u nekoliko uzoraka dobivenih od toplinski obrađenih rajčica (kečap, koncentrirani pire) i 2) za praćenje procesa sušenja sira Edam. PTR metoda je bezkontaktna, nedestruktivna i prilično brza. Prethodno navedeni ciljevi istraživanja postignuti su mjerenjem amplitude i faze PTR signala, te su te vrijednosti bile korištene za računanje toplinske efuzivnosti e, bitnog dinamičkog parametra, definiranog kao . S obzirom da su toplinska vodljivost k, gustoća  i specifična toplina pri konstantnom tlaku cp ovisne o sastavu uzorka, uzorci sa različitim sadržajem vlage trebali bi imati i različite efuzivnosti. Stoga, u načelu, efuzivnost dobivena PTR metodom trebala bi omogućiti istraživačima da dobiju sadržaj vlage određenog uzorka bez upotrebe gravimetrijske metode.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
99/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Želimir Kurtanjek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Manojlović, Maja
Infracrvena fototermalna radiometrija kao sredstvo za bezkontaktnu i nedestruktivnu analizu hrane, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Manojlović, M. (2005) 'Infracrvena fototermalna radiometrija kao sredstvo za bezkontaktnu i nedestruktivnu analizu hrane', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Manojlovi\'{c}, Maja}, year = {2005}, pages = {48}, keywords = {infracrvena fototermalna radiometrija, termalna difuzivnost, termalna efuzivnost}, title = {Infracrvena fototermalna radiometrija kao sredstvo za bezkontaktnu i nedestruktivnu analizu hrane}, keyword = {infracrvena fototermalna radiometrija, termalna difuzivnost, termalna efuzivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Manojlovi\'{c}, Maja}, year = {2005}, pages = {48}, keywords = {infrared photothermal radiometry, thermal diffusivity, thermal effusivity}, title = {Infrared photothermal radiometry as a tool for non-contact and non-destructive inspection of foods}, keyword = {infrared photothermal radiometry, thermal diffusivity, thermal effusivity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font