Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320705

Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci


Nestić, Biserka
Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci
(Technological properties and fatty acids composition of sunflower seed from trial on experimental field Sopot-Vinkovci)

Autori
Nestić, Biserka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.11

Godina
2005

Stranica
55

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
sjeme suncokreta; sortni pokusi; suncokretovo ulje; tehnološka svojstva
(fatty acids composition; sort trial; sunflower oil)

Sažetak
U radu se opisuju rezultati ispitivanja hibrida suncokreta iz domaćih sortnih pokusa. Uzorcima sjemena određena su tehnološka svojstva: udjel ljuske i karakter ljuštenja, masa 1000 zrna, frakcije sjemena, čvrstoća sjemena, volumska masa, udjel ulja i vode. U ulju je određivan sastav masnih kiselina, specifične apsorbancije u UV spektru, indeks boje i ukupni klorofili. Ispitivani uzorci sjemena suncokreta su pokazivali različite raspone vrijednosti za sva ispitivana svojstva. Osim razlika između sorti, postojale su razlike između cijelog sjemena, ljuske i jezgre, što je bilo najuočljivije kod udjela vode i ulja. Sastav masnih kiselina iz sjemena suncokreta bio je unutar graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom. Iako su se uzorci međusobno razlikovali po udjelu linolne i oleinske kiseline ispitivanje je pokazalo da su uzorci linolnog tipa, te da niti jedna sorta nema visok udjel oleinske kiseline. Ulje dobiveno iz cijelog sjemena, ljuske i jezgre razlikovalo se po sastavu masnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
102/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nestić, Biserka
Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nestić, B. (2005) 'Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nesti\'{c}, Biserka}, year = {2005}, pages = {55}, keywords = {sjeme suncokreta, sortni pokusi, suncokretovo ulje, tehnolo\v{s}ka svojstva}, title = {Tehnolo\v{s}ka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci}, keyword = {sjeme suncokreta, sortni pokusi, suncokretovo ulje, tehnolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nesti\'{c}, Biserka}, year = {2005}, pages = {55}, keywords = {fatty acids composition, sort trial, sunflower oil}, title = {Technological properties and fatty acids composition of sunflower seed from trial on experimental field Sopot-Vinkovci}, keyword = {fatty acids composition, sort trial, sunflower oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font