Pregled bibliografske jedinice broj: 320705
Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci
Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci
(Technological properties and fatty acids composition of sunflower seed from trial on experimental field Sopot-Vinkovci)
Autori
Nestić, Biserka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.11
Godina
2005
Stranica
55
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
sjeme suncokreta; sortni pokusi; suncokretovo ulje; tehnološka svojstva
(fatty acids composition; sort trial; sunflower oil)
Sažetak
U radu se opisuju rezultati ispitivanja hibrida suncokreta iz domaćih sortnih pokusa. Uzorcima sjemena određena su tehnološka svojstva: udjel ljuske i karakter ljuštenja, masa 1000 zrna, frakcije sjemena, čvrstoća sjemena, volumska masa, udjel ulja i vode. U ulju je određivan sastav masnih kiselina, specifične apsorbancije u UV spektru, indeks boje i ukupni klorofili. Ispitivani uzorci sjemena suncokreta su pokazivali različite raspone vrijednosti za sva ispitivana svojstva. Osim razlika između sorti, postojale su razlike između cijelog sjemena, ljuske i jezgre, što je bilo najuočljivije kod udjela vode i ulja. Sastav masnih kiselina iz sjemena suncokreta bio je unutar graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom. Iako su se uzorci međusobno razlikovali po udjelu linolne i oleinske kiseline ispitivanje je pokazalo da su uzorci linolnog tipa, te da niti jedna sorta nema visok udjel oleinske kiseline. Ulje dobiveno iz cijelog sjemena, ljuske i jezgre razlikovalo se po sastavu masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
102/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Štrucelj
(mentor)