Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320532

Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji


Čokor, Goran
Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji
(Stability of food dyes in confectionary industry)

Autori
Čokor, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2005

Stranica
66

Mentor
Karlović, Damir

Ključne riječi
čistoća boja; spektrofotometrija; stabilnost boja
(dyes purity; dyes stability; spectrophotometric method)

Sažetak
U ovom radu provedeno je istraživanje stabilnosti i čistoće prirodnih prehrambenih boja (Caramel, Carmin, Biljni ugljen, Bakreni kompleks i ß-karoten) koje se koriste u prehrambenoj industriji. Provjera stabilnosti boja provedena je spektrofotometrijskom metodom, a uzorci su bili pripremljeni u vodenoj, alkoholnoj i puferskoj otopini. Otopina boja u puferskoj otopini pokazale su najbolju stabilnost. Uzorci boja u puferskoj otopini ostali su postojani tijekom trideset dana i apsorpcijska vrijednost im se nije znatnije mijenjala, dok se kod uzoraka boja u vodenoj i alkoholnoj otopini znatno smanjila. Čistoća boja, također, je provedena spektrofotometrijskom metodom. Uzorci su bili otopljeni u vodenim otopinama. Dobiveni rezultati vrijednosti apsorpcija otopina boja uspoređeni su sa otopinama standarda i dobiveni su rezultati koji ukazuju da je čistoća boja odgovarala zahtjevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
107/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Karlović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čokor, Goran
Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čokor, G. (2005) 'Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}okor, Goran}, year = {2005}, pages = {66}, keywords = {\v{c}isto\'{c}a boja, spektrofotometrija, stabilnost boja}, title = {Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji}, keyword = {\v{c}isto\'{c}a boja, spektrofotometrija, stabilnost boja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}okor, Goran}, year = {2005}, pages = {66}, keywords = {dyes purity, dyes stability, spectrophotometric method}, title = {Stability of food dyes in confectionary industry}, keyword = {dyes purity, dyes stability, spectrophotometric method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font