Pregled bibliografske jedinice broj: 320532
Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji
Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost prehrambenih boja u konditorskoj industriji
(Stability of food dyes in confectionary industry)
Autori
Čokor, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2005
Stranica
66
Mentor
Karlović, Damir
Ključne riječi
čistoća boja; spektrofotometrija; stabilnost boja
(dyes purity; dyes stability; spectrophotometric method)
Sažetak
U ovom radu provedeno je istraživanje stabilnosti i čistoće prirodnih prehrambenih boja (Caramel, Carmin, Biljni ugljen, Bakreni kompleks i ß-karoten) koje se koriste u prehrambenoj industriji. Provjera stabilnosti boja provedena je spektrofotometrijskom metodom, a uzorci su bili pripremljeni u vodenoj, alkoholnoj i puferskoj otopini. Otopina boja u puferskoj otopini pokazale su najbolju stabilnost. Uzorci boja u puferskoj otopini ostali su postojani tijekom trideset dana i apsorpcijska vrijednost im se nije znatnije mijenjala, dok se kod uzoraka boja u vodenoj i alkoholnoj otopini znatno smanjila. Čistoća boja, također, je provedena spektrofotometrijskom metodom. Uzorci su bili otopljeni u vodenim otopinama. Dobiveni rezultati vrijednosti apsorpcija otopina boja uspoređeni su sa otopinama standarda i dobiveni su rezultati koji ukazuju da je čistoća boja odgovarala zahtjevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
107/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović
(mentor)