Pregled bibliografske jedinice broj: 320516
Utjecaj destiliranih monoglicerida masnih kiselina i lecitina na strukturu i okus voćnih karamela
Utjecaj destiliranih monoglicerida masnih kiselina i lecitina na strukturu i okus voćnih karamela, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320516 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj destiliranih monoglicerida masnih kiselina i lecitina na strukturu i okus voćnih karamela
(Influence of distilled monoglycerides of fatty acids and lecithin on structure and flavour of fruit toffees)
Autori
Belšak, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.10
Godina
2005
Stranica
56
Mentor
Karlović, Damir
Ključne riječi
destilirani monogliceridi masnih kiselina; emulgator; lecitin; voćna karamela
(distilled monoglycerides of fatty acids; emulsifier; lecithin; fruit caramel)
Sažetak
U ovom radu provedeno je ispitivanje utjecaja emulgatora na strukturu i okus karamela, određivanjem organoleptičkih i fizikalno-kemijskih svojstava industrijski proizvedenih voćnih karamela. Organoleptičkim ispitivanjem praćene su promjene na uzorcima karamela proizvedenim šaržnim i kontinuiranim postupkom uz dodatak destiliranih monoglicerida masnih kiselina (E471) i lecitina (E322) i uspoređivane sa standardnim uzorcima. Samo su kod uzoraka proizvedenih kontinuiranim postupkom uz dodatak E471 utvrđeni pozitivni rezultati, dok na preostalim uzorcima nisu primjećene pozitivne promjene. Također je provedeno analitičko određivanje fizikalno-kemijskih svojstava uzoraka. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak emulgatora nije utjecao na spomenuta svojstva, odnosno da su se i u standardnim i u probnim uzorcima dogodile samo očekivane promjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
117/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović
(mentor)