Pregled bibliografske jedinice broj: 320368
Određivanje mikrobiološke ispravnosti kakaovca i kakao-proizvoda
Određivanje mikrobiološke ispravnosti kakaovca i kakao-proizvoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje mikrobiološke ispravnosti kakaovca i kakao-proizvoda
(Determination of microbiological validity of cacao and cacao-products)
Autori
Vujčić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.01
Godina
2006
Stranica
51
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
kakaovac; kakao-zrno; čokolada; mikrobiološka ispravnost
(cacao; cacao-bean; chocolate; microbiological validity)
Sažetak
Tehnološki proces proizvodnje čokolade polazi od sirovog kakao-zrna kao glavne sirovine. Ta sirovina je bogata prirodnom mikroflorom čija je prisutnost u gotovim kakao-proizvodima nepoželjna. Praćena je mikrobiološka slika kakao-proizvoda u proizvodnji čokolade s ciljem otkrivanja mikrobiološki kritičnih kontrolnih točaka tehnološkog postupka te kontrole gotovog proizvoda. Dobiveni rezultati ukazuju da je proces prženja sirovog kakao-zrna kritična kontrolna točka te se osiguranjem ispravnosti tog procesa osigurava i zadovoljavajuća mikrobiološka kvaliteta konačnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
03/05