Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320252

Sušenje pšeničnog brašna postupkom ekstruzije


Ledecki, Tihana
Sušenje pšeničnog brašna postupkom ekstruzije, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sušenje pšeničnog brašna postupkom ekstruzije
(Extrusion drying of wheat flour)

Autori
Ledecki, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.02

Godina
2005

Stranica
51

Mentor
Ćurić, Duška

Ključne riječi
pšenično brašno; sušenje; sušenje ekstruzijom
(wheat flour; extrusion; extrusion drying)

Sažetak
U ovom radu praćen je utjecaj uvjeta sušenja ekstruzijom na svojstva pšeničnog brana loše kvalitete. Takva se brašna često koriste kao punila pri proizvodnji pekarskih poboljšivača. Da bi svojstva pšeničnog brašna odgovarala navedenoj namjeni, potrebno je pronaći optimalne uvjete sušenja. Poželjno je da su količina vode, enzimatska aktivnost, moć bubrenja, te količina aktivnog glutena u brašnu, koje se koristi kao punilo, što niže, kako ne bi utjecali na trajnost ili funkcionalnost pekarskih poboljšivača. Optimalne vrijednost za indeks absorpcije vode (WAI) kreću se između 7 i 8, a za indeks topljivosti (WSI) između 10 i 12. Za sušenje je korišten dvopužni korotirajući ekstruder MPF 50:15, Baker Parkins, Engleska. Najbolja svojstva za proizvodnju pekarskih poboljšivača pokazali su uzorci pšeničnog brašna koji su dva puta propušteni kroz uređaj, uz slijedeće temperature kroz sekcije: 30/160/160/160/160/160 &ordm ; C ili 30/200/200/200/200/130 &ordm ; C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
10/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ledecki, Tihana
Sušenje pšeničnog brašna postupkom ekstruzije, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ledecki, T. (2005) 'Sušenje pšeničnog brašna postupkom ekstruzije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ledecki, Tihana}, year = {2005}, pages = {51}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, su\v{s}enje, su\v{s}enje ekstruzijom}, title = {Su\v{s}enje p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na postupkom ekstruzije}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, su\v{s}enje, su\v{s}enje ekstruzijom}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ledecki, Tihana}, year = {2005}, pages = {51}, keywords = {wheat flour, extrusion, extrusion drying}, title = {Extrusion drying of wheat flour}, keyword = {wheat flour, extrusion, extrusion drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font