Pregled bibliografske jedinice broj: 320233
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza
(Chemical changes during the extrusion process, ester bond)
Autori
Rožanković, Danijel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.01
Godina
2006
Stranica
47
Mentor
Kovaček, Damir
Ključne riječi
ekstruzija; esterska veza; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini
(extrusion; ester bond; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins)
Sažetak
U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka esterske izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom procesa ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama aminokiselina: asparaginska kiselina, glutaminska kiselina, serin i treonin, te modelnim diizopeptidima: asparaginska kiselina -serin, asparaginska kiselina-treonin, glutaminska kiselina-serin i glutaminska kiselina-treonin. U radu je korišten teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja u kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FTIR spektroskopija. Metode molekularnog modeliranja obuhvaćale su semiempirijske AM1 i ab initio HF/6-31G* kvantno mehaničke račune. Molekularnim modeliranjem dobivene su vibracijske frekvencije u području od 1180 do 1300 cm -1 što odgovara nastanku esterske veze između zadanih peptida. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FTIR spektrima ekstrudata pšenične krupice koji su također pokazali smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1182, 2 cm-1 ( za uzorak dobiven na temperaturi od 120 °C ) te 1290, 2 cm-1 ( za uzorak dobiven pri 170 °C ) što je naznačilo prisustvo esterske veze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
24/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Kovaček
(mentor)