Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320233

Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza


Rožanković, Danijel
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza
(Chemical changes during the extrusion process, ester bond)

Autori
Rožanković, Danijel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.01

Godina
2006

Stranica
47

Mentor
Kovaček, Damir

Ključne riječi
ekstruzija; esterska veza; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini
(extrusion; ester bond; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins)

Sažetak
U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka esterske izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom procesa ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama aminokiselina: asparaginska kiselina, glutaminska kiselina, serin i treonin, te modelnim diizopeptidima: asparaginska kiselina -serin, asparaginska kiselina-treonin, glutaminska kiselina-serin i glutaminska kiselina-treonin. U radu je korišten teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja u kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FTIR spektroskopija. Metode molekularnog modeliranja obuhvaćale su semiempirijske AM1 i ab initio HF/6-31G* kvantno mehaničke račune. Molekularnim modeliranjem dobivene su vibracijske frekvencije u području od 1180 do 1300 cm -1 što odgovara nastanku esterske veze između zadanih peptida. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FTIR spektrima ekstrudata pšenične krupice koji su također pokazali smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1182, 2 cm-1 ( za uzorak dobiven na temperaturi od 120 °C ) te 1290, 2 cm-1 ( za uzorak dobiven pri 170 °C ) što je naznačilo prisustvo esterske veze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
24/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Kovaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rožanković, Danijel
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rožanković, D. (2006) 'Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ro\v{z}ankovi\'{c}, Danijel}, year = {2006}, pages = {47}, keywords = {ekstruzija, esterska veza, FTIR spektroskopija, molekularno modeliranje, proteini}, title = {Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza}, keyword = {ekstruzija, esterska veza, FTIR spektroskopija, molekularno modeliranje, proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ro\v{z}ankovi\'{c}, Danijel}, year = {2006}, pages = {47}, keywords = {extrusion, ester bond, FTIR spectroscopy, molecular modeling, proteins}, title = {Chemical changes during the extrusion process, ester bond}, keyword = {extrusion, ester bond, FTIR spectroscopy, molecular modeling, proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font