Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320220

Hladna i topla sterilizacija fermentirane sirutke od kozjeg i kravljeg mlijeka: utjecaj na svojstva, sastav i inhibicijski potencijal prema odabranim patogenim mikroorganizmima


Slačanac, Vedran; Hardi, Jovica; Vlainić Mato; Lučan, Mirela; Pavlović, Hrvoje
Hladna i topla sterilizacija fermentirane sirutke od kozjeg i kravljeg mlijeka: utjecaj na svojstva, sastav i inhibicijski potencijal prema odabranim patogenim mikroorganizmima // Zbornik sažetaka 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 320220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hladna i topla sterilizacija fermentirane sirutke od kozjeg i kravljeg mlijeka: utjecaj na svojstva, sastav i inhibicijski potencijal prema odabranim patogenim mikroorganizmima
(Cold and heat sterilization of whey: influence on properties, composition and inhibitora action against selected pathogens)

Autori
Slačanac, Vedran ; Hardi, Jovica ; Vlainić Mato ; Lučan, Mirela ; Pavlović, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006

Skup
37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26.11.2006. - 29.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
fermentirana sirutka; probiotici; sterilizacija mikrofiltracijom; sterilizacija toplinom; fizikalno-kemijska svojstva; senzorska svojstva; inhibicijski potencijal
(fermented whey; probiotics; sterilization by microfiltration; heat sterilization; physico-chemical properties; sensory properties; inhibitory potential)

Sažetak
U radu je sirutka od kozjeg i kravljeg mlijeka fermentirana s tri probiotička monostartera: Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum i Bifidobacterium longum. Stanice probiotika nakon završene fermentacije sirutke inaktivirane su na dva načina: pasterizacijom na 85 °C kroz 5 minuta, te mikrofiltracijom. Na taj način dobiven je mliječno kiseli napitak bez bakterijskih stanica. Cilj rada bio je usporediti svojstva toplo i hladno sterilizirane sirutke. Osnovna pretpostavka u istraživanju bila je da se toplinskom obradom uništavaju neki važni funkcionalni spojevi u fermentiranim proizvodima, poput niže (SCFA) i srednje (MCFA) lančanih masnih kiselina. Nadalje, cilj rada bio je usporediti inhibicijski potencijal tri vrste fermentirane sirutke na rast uropatogene E. coli i psihrofilne bakterije Listeria monocytogenes: fermentirane sirutke sa živim probiotičkim stanicama, toplo sterilizirane sirutke i hladno sterilizirane sirutke. Osim fizikalno kemijskih analiza (pH vrijednost, titracijska kiselost, udio ukupne suhe tvari, udio mliječne kiseline, udio octene kiseline, udio SCFA i MCFA C4 – C12, udio laktoze, udio proteina), tri navedene vrste fermentirane sirutke od kozjeg i kravljeg mlijeka ocijenjene su senzorski. Rezultati ispitivanja pokazali su da hladno sterilizirana sirutka sadrži značajno viši udio ispitivanih organskih kiselina nego sirutka sterilizirana toplinom. Toplinska obrada utjecala je također na promjenu pH vrijednosti i titracijske kiselosti fermentirane sirutke. Najveći inhibicijski potencijal na rast uropatogene E. coli imala je fermentirana sirutka u kojoj stanice probiotika nisu inaktivirane. Međutim, hladno sterilizirana fermentirana sirutka imala je značajno veći inhibicijski potencijal na rast obje ispitivane bakterije nego fermentirana sirutka sterilizirana toplinom. To je bilo osobito izraženo kod bakterije Listeria monocytogenes, čiji je rast hladno sterilizirana sirutka kozjeg mlijeka inhibirala približno jednako kao i nativna fermentirana sirutka od kozjeg mlijeka s probiotičkim stanicama.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Slačanac, Vedran; Hardi, Jovica; Vlainić Mato; Lučan, Mirela; Pavlović, Hrvoje
Hladna i topla sterilizacija fermentirane sirutke od kozjeg i kravljeg mlijeka: utjecaj na svojstva, sastav i inhibicijski potencijal prema odabranim patogenim mikroorganizmima // Zbornik sažetaka 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Slačanac, V., Hardi, J., Vlainić Mato, Lučan, M. & Pavlović, H. (2006) Hladna i topla sterilizacija fermentirane sirutke od kozjeg i kravljeg mlijeka: utjecaj na svojstva, sastav i inhibicijski potencijal prema odabranim patogenim mikroorganizmima. U: Tratnik, L. (ur.)Zbornik sažetaka 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Hardi, Jovica and Lu\v{c}an, Mirela and Pavlovi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2006}, pages = {15}, keywords = {fermentirana sirutka, probiotici, sterilizacija mikrofiltracijom, sterilizacija toplinom, fizikalno-kemijska svojstva, senzorska svojstva, inhibicijski potencijal}, title = {Hladna i topla sterilizacija fermentirane sirutke od kozjeg i kravljeg mlijeka: utjecaj na svojstva, sastav i inhibicijski potencijal prema odabranim patogenim mikroorganizmima}, keyword = {fermentirana sirutka, probiotici, sterilizacija mikrofiltracijom, sterilizacija toplinom, fizikalno-kemijska svojstva, senzorska svojstva, inhibicijski potencijal}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Hardi, Jovica and Lu\v{c}an, Mirela and Pavlovi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Tratnik, L.}, year = {2006}, pages = {15}, keywords = {fermented whey, probiotics, sterilization by microfiltration, heat sterilization, physico-chemical properties, sensory properties, inhibitory potential}, title = {Cold and heat sterilization of whey: influence on properties, composition and inhibitora action against selected pathogens}, keyword = {fermented whey, probiotics, sterilization by microfiltration, heat sterilization, physico-chemical properties, sensory properties, inhibitory potential}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font