Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320201

Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003


Belošević, Sunčica
Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003
(Rheological properties of flour winter and spring wheat in the harvest of 2003)

Autori
Belošević, Sunčica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.03

Godina
2005

Stranica
65

Mentor
Ćurić, Duška

Ključne riječi
pšenično brašno; reološka svojstva; sorte
(rheological properties; varieties; wheat flour)

Sažetak
U ovom diplomskom radu ispituju se reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003. Za ispitivanje je korišteno 6 uzoraka brašna ozime pšenice i 4 uzorka brašna jare pšenice. Ozime pšenice su sa područja Koprivnice i Lovasa, a jare sa područja Osijeka i Zagreba. Uzorci ozimih pšenica su standardne prihvaćene sorte i to Divana – kao sorta poboljšivač, Žitarka – kao krušna sorta i Sana – kao krušna sorta varijabilne kakvoće (ponekad spada u osnovne sorte). Standardna prihvaćena sorta kod jarih pšenica bio je Remus. Provodila su se ispitivanja reoloških svojstava brašna Brabenderovim farinografom, Brabenderovim ekstenzografom i Brabenderovim amilografom ; i laboratorijsko pokusno pečenje kruha. Provedeno ispitivanje je pokazalo da brašna ozimih pšenica pokazuju bolja reološka svojstva. Sorta Divana može se koristiti kao sorta poboljšivač. Sorte ( Sana, Žitarka, Remus OS-1. OS-2, Remus ZG-1, ZG-2) su pogodne za pekarsku proizvodnju. Provedene analize i dobiveni parametri reoloških svojstava brašna omogućuju tehnolozima da prilagode tehnološki proces proizvodnje, kako bi se dobili što kvalitetniji pekarski proizvodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
19/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Belošević, Sunčica
Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Belošević, S. (2005) 'Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Belo\v{s}evi\'{c}, Sun\v{c}ica}, year = {2005}, pages = {65}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, reolo\v{s}ka svojstva, sorte}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva bra\v{s}na ozimih i jarih p\v{s}enica \v{z}etve 2003}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, reolo\v{s}ka svojstva, sorte}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Belo\v{s}evi\'{c}, Sun\v{c}ica}, year = {2005}, pages = {65}, keywords = {rheological properties, varieties, wheat flour}, title = {Rheological properties of flour winter and spring wheat in the harvest of 2003}, keyword = {rheological properties, varieties, wheat flour}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font