Pregled bibliografske jedinice broj: 320201
Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003
Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003
(Rheological properties of flour winter and spring wheat in the harvest of 2003)
Autori
Belošević, Sunčica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.03
Godina
2005
Stranica
65
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
pšenično brašno; reološka svojstva; sorte
(rheological properties; varieties; wheat flour)
Sažetak
U ovom diplomskom radu ispituju se reološka svojstva brašna ozimih i jarih pšenica žetve 2003. Za ispitivanje je korišteno 6 uzoraka brašna ozime pšenice i 4 uzorka brašna jare pšenice. Ozime pšenice su sa područja Koprivnice i Lovasa, a jare sa područja Osijeka i Zagreba. Uzorci ozimih pšenica su standardne prihvaćene sorte i to Divana – kao sorta poboljšivač, Žitarka – kao krušna sorta i Sana – kao krušna sorta varijabilne kakvoće (ponekad spada u osnovne sorte). Standardna prihvaćena sorta kod jarih pšenica bio je Remus. Provodila su se ispitivanja reoloških svojstava brašna Brabenderovim farinografom, Brabenderovim ekstenzografom i Brabenderovim amilografom ; i laboratorijsko pokusno pečenje kruha. Provedeno ispitivanje je pokazalo da brašna ozimih pšenica pokazuju bolja reološka svojstva. Sorta Divana može se koristiti kao sorta poboljšivač. Sorte ( Sana, Žitarka, Remus OS-1. OS-2, Remus ZG-1, ZG-2) su pogodne za pekarsku proizvodnju. Provedene analize i dobiveni parametri reoloških svojstava brašna omogućuju tehnolozima da prilagode tehnološki proces proizvodnje, kako bi se dobili što kvalitetniji pekarski proizvodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
19/05