Pregled bibliografske jedinice broj: 319864
Ispitivanje dinamike miješanja pri različitim brojevima okretaja miješalice
Ispitivanje dinamike miješanja pri različitim brojevima okretaja miješalice, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319864 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje dinamike miješanja pri različitim brojevima okretaja miješalice
(Examination of dinamic of mixing at different rotation numbers of mixer)
Autori
Vlastelica, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2005
Stranica
60
Mentor
Bauman, Ingrid
Ključne riječi
miješanje; prahovi; "Turbula" miješalica
(mixing; powders; "Turbula" mixer)
Sažetak
Miješanje je tehnološka operacija kojom se dobivaju homogene smjese dva ili više sastojaka u uređajima za miješanje. Homogenost mješavine ocjenjuje se stupnjem izmiješanosti. Složeni mehanizam miješanja rezultat je kompleksnosti hidrodinamičkih uvjeta, složenosti reoloških svojstava, utjecaja sile teže i centrifugalne sile, te kemijskih i fizikalnih interakcija među česticama. Cilj ovog rada bio je ispitati stupanj izmiješanosti dvokomponentne smjese zrnatog i praškastog materijala u laboratorijskoj bubnjastoj miješalici "Turbula" pri različitim brojevima okretaja kada su komponente u smjesi zastupljene u različitim volumnim omjerima, odnosno kada je jedna od komponenata u znatnom suvišku. Mješavine čija je homogenost ispitivana služe za pripremu specijalnih vrsta kruha s povećanom nutritivnom vrijednošću. Zbog svojih prehrambenih karakteristika, kao zrnati materijal je odabrana sojina šunka, a kao praškasti materijal uzeto je pšenično i kukuruzno brašno. Udio krupnije komponente u smjesi odredio se uzorkovanjem i granulometrijskom analizom. Pokusi su rađeni pri odabranim brzinama miješalice, optimalnoj ispunjenosti cilindra i pri različitim vremenskim intervalima. Uzorkovanjem smjese praćena je dinamika miješanja, a statističkim metodama određivan je stupanj izmiješanosti. Na temelju eksperimentalno dobivenih podataka za standardne devijacije izrađena je matematička analiza procesa miješanja, a rezultati su prikazani grafički. Uočeno je da se dobra homogenost postiže kod nižih brojeva okretaja miješalice dok je homogenost postignuta u svim korištenim omjerima što je bitno za proizvodnju kod koje je udio pojedine komponente određen recepturom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
59/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ingrid Bauman
(mentor)