Pregled bibliografske jedinice broj: 319861
Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mošta i vina Malvazije istarske
Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mošta i vina Malvazije istarske, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mošta i vina Malvazije istarske
(Phenol content and antioxidative activity of must and wine Malvasia istriana)
Autori
Matasić, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2005
Stranica
57
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; fenolni spojevi; Malvazija istarska
(antioxidant activity; phenolic compounds; Malvasia istriana)
Sažetak
Sažetak: Ovaj rad opisuje ovisnost fenolne strukture mošta i vina Malvazije istarske o različitim terminima berbe (rani, normalni, kasni), podlogama uzgoja (420 A i Kober 5BB) te broju pupova (20, 30 i 40). Udjel ukupnih fenola mošta i vina određivan je spektrofotometrijskom metodom prema Folin-Ciocalteu, baždaren na standard galne kiseline i izražena u mg/L ekvivalenta galne kiseline (GAE). Udjel ukupnih fenola uspoređivan je sa njihovom antioksidativnom sposobnosti koja je mjerena prema metodi DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) i BCB (izbjeljivanje pomoću β -karotena). Udjel pojedinih fenolnih spojeva prisutnih u moštu i vinu mjeren je HPLC metodom. Dobiveni rezultati ukazuju da je obzirom na fenolni udjel za uzgoj grožđa sorte Malvazija istarska najpogodnija podloga Kobber 5BB sa 30 ostavljenih pupova. Glavninu udjela određivanih fenolnih spojeva mošta i vina činili su (+)-katehin i (-)-epikatehin, dok su uz njih kod mošta značajniji udio imale hidroksibenzojeve kiseline (protokatehinska i galna), a kod vina hidroksicimetne kiseline (kava i p-kumarinska).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
58/05