Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319861

Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mošta i vina Malvazije istarske


Matasić, Jadranka
Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mošta i vina Malvazije istarske, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mošta i vina Malvazije istarske
(Phenol content and antioxidative activity of must and wine Malvasia istriana)

Autori
Matasić, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2005

Stranica
57

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; fenolni spojevi; Malvazija istarska
(antioxidant activity; phenolic compounds; Malvasia istriana)

Sažetak
Sažetak: Ovaj rad opisuje ovisnost fenolne strukture mošta i vina Malvazije istarske o različitim terminima berbe (rani, normalni, kasni), podlogama uzgoja (420 A i Kober 5BB) te broju pupova (20, 30 i 40). Udjel ukupnih fenola mošta i vina određivan je spektrofotometrijskom metodom prema Folin-Ciocalteu, baždaren na standard galne kiseline i izražena u mg/L ekvivalenta galne kiseline (GAE). Udjel ukupnih fenola uspoređivan je sa njihovom antioksidativnom sposobnosti koja je mjerena prema metodi DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) i BCB (izbjeljivanje pomoću β -karotena). Udjel pojedinih fenolnih spojeva prisutnih u moštu i vinu mjeren je HPLC metodom. Dobiveni rezultati ukazuju da je obzirom na fenolni udjel za uzgoj grožđa sorte Malvazija istarska najpogodnija podloga Kobber 5BB sa 30 ostavljenih pupova. Glavninu udjela određivanih fenolnih spojeva mošta i vina činili su (+)-katehin i (-)-epikatehin, dok su uz njih kod mošta značajniji udio imale hidroksibenzojeve kiseline (protokatehinska i galna), a kod vina hidroksicimetne kiseline (kava i p-kumarinska).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
58/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matasić, Jadranka
Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mošta i vina Malvazije istarske, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Matasić, J. (2005) 'Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mošta i vina Malvazije istarske', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matasi\'{c}, Jadranka}, year = {2005}, pages = {57}, keywords = {antioksidativna aktivnost, fenolni spojevi, Malvazija istarska}, title = {Fenolni sastav i antioksidativna aktivnost mo\v{s}ta i vina Malvazije istarske}, keyword = {antioksidativna aktivnost, fenolni spojevi, Malvazija istarska}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matasi\'{c}, Jadranka}, year = {2005}, pages = {57}, keywords = {antioxidant activity, phenolic compounds, Malvasia istriana}, title = {Phenol content and antioxidative activity of must and wine Malvasia istriana}, keyword = {antioxidant activity, phenolic compounds, Malvasia istriana}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font