Pregled bibliografske jedinice broj: 319854
Istraživanje stupnja homogenosti smjesa zrnatih i praškastih materijala
Istraživanje stupnja homogenosti smjesa zrnatih i praškastih materijala, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje stupnja homogenosti smjesa zrnatih i praškastih materijala
(Investigation of homogenity degree for mixtures made out of powders and granules)
Autori
Polić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2005
Stranica
70
Mentor
Bauman, Ingrid
Ključne riječi
miješanje krutina; Turbula miješalica
(mixing of solids; Turbula mixer)
Sažetak
Miješanje je proces s kojim se vrlo često susrećemo u različitim prehrambenim i farmaceutskim procesima. Skoro svaka vrsta industrije, a posebno prehrambena, ovisi o procesu miješanja u određenom stupnju proizvodnje. Svrha ovog diplomskog rada bila je ispitati stupanj homogenosti dvokomponentnih smjesa zrnatog i praškastog materijala u laboratorijskoj miješalici tipa Turbula. Prilikom miješanja korišteni su sojina šunka, kao zrnati materijali, i kukuruzno i pšenično brašno, kao praškasti materijali. Komponente su miješane u različitim vremenskim intervalima i u različitim omjerima zastupljenosti pojedine komponente u smjesi, kod optimalnog punjenja miješalice i optimalnog broja okretaja. Dobiveni podaci su korišteni za izračunavanje standardne devijacije kao statističkog pokazatelja homogenosti mješavine, a rezultati su prikazani grafički. Vrijednosti standardne devijacije su niže od 0.05 što ukazuje na smjese izrazito zadovoljavajuće kvalitete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
53/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ingrid Bauman
(mentor)