Pregled bibliografske jedinice broj: 319648
Utjecaj antimikrobnih tvari na rast Fusarium verticillioidesa na žitaricama i sintezu fumonizina
Utjecaj antimikrobnih tvari na rast Fusarium verticillioidesa na žitaricama i sintezu fumonizina, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 319648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antimikrobnih tvari na rast Fusarium verticillioidesa na žitaricama i sintezu fumonizina
(Influence of antimicrobial substances on growth of Fusarium verticillioides on crops and synthesis of fumonisins)
Autori
Jurlina, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
18.01
Godina
2008
Stranica
48
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
antimikrobne tvari; Fusarium verticillioides; fumonizini; aw; imunoafinitetne kolone; HPLC
(antimicrobial substances; Fusarium verticillioides; fumonisins; aw; immunoaffinity columns; HPLC)
Sažetak
Zadatak ovoga rada bio je pronaći kombinacije antimikrobnih tvari koje će pri najnižim koncentracijama inhibirasti rast Fusarium verticillioidesa i sintezu fumonizina B1 i B2. Istraživanje je uključivalo kombinacije antioksidanasa butiliranog hidroksianisola (BHA) i propil parabena (PPA), zatim timola (THY) kao sastojka eteričnog ulja te masnih kiselina, oktanske (M08) i dekadske (M10). Ispitivanje je provedeno na aktivitetu vode 0, 95 i 0, 98 pri temperaturi 25°C. Dio istraživanja je proveden i modulacijom pH vrijednosti krmiva (pH 9). Kod aktiviteta vode 0, 95 plijesan je porasla bolje uz više razine BHA, THY, PPA, nego uz niže razine i dodatak masnih kiselina. Jedna od poraslih paralela kombinacije s najvišim koncentracijama masnih kiselina je najvjerovatnije uzrokovala pojavu mutanata. Primijenjene kombinacije nisu imale značajniji utjecaj na rast Fusarium verticillioidesa pri aw 0, 98, iako su veći udjeli masnih kiselina doprinosili nešto nižim stopama rasta. Određivanje razine fumonizina obavljeno je pročišćavanjem uzoraka imunoafinitetnim kolonama i analizom HPLC-om. Više koncentracije fumonizina izmjerene su kod nižeg aw. Najveći zabilježeni sadržaj izmjeren je kod kombinacije s niskim koncentracijama antimikrobnih tvari što ukazuje na stimulaciju proizvodnje fumonizina. Više razine masnih kiselina imaju suprimirajući učinak na sintezu fumonizina te je najniža razina određena upravo uz dodatak 1000 ppm oktanske i dekadske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(mentor)