Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319572

Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske


Sorić, Ksenija
Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske
(The influence of storage conditions and accelerated deterioration on the oxidative stability of fats in several components of the whole-day dry meals intended for the nourishment of the Croatian army)

Autori
Sorić, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.01

Godina
2006

Stranica
119

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
cjelodnevni suhi obrok; čajna pašteta; keks s maslacem; mesni doručak; oksidacijska stabilnost masti; prehrana u vojsci; sastav masnih kiselina; skladištenje; ubrzano kvarenje
(accelerated deterioration; butter biscuits; composition of fatty acids; luncheon meat; meat pate; nourishment in army; oxidative stability; shelf life; whole-day dry meals)

Sažetak
U ovom je radu ispitan utjecaj čuvanja i ubrzanog kvarenja u raznim uvjetima na oksidacijsku stabilnost masti u odabranim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske. Usporedno su obavljena ispitivanja čistih masti koje su sastavni dio ukupne masti odabranih proizvoda. Osim skladištenja na sobnoj temperaturi, praćena je održivost proizvoda ubrzanim kvarenjem u termostatu pri 37 i 63 &ordm ; C , te izlaganjem UV – svjetlu od 365 nm. Oksidacijska stabilnost ispitivana je s obzirom na peroksidni broj, udjel slobodnih masnih kiselina te njihov sastav, koji je određen metodom plinske kromatografije njihovih metilestera. Dobiveni rezultati pokazuju da su oksidacijske promjene jače izražene od hidrolitičkih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
4M/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sorić, Ksenija
Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sorić, K. (2006) 'Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sori\'{c}, Ksenija}, year = {2006}, pages = {119}, keywords = {cjelodnevni suhi obrok, \v{c}ajna pa\v{s}teta, keks s maslacem, mesni doru\v{c}ak, oksidacijska stabilnost masti, prehrana u vojsci, sastav masnih kiselina, skladi\v{s}tenje, ubrzano kvarenje}, title = {Utjecaj uvjeta skladi\v{s}tenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske}, keyword = {cjelodnevni suhi obrok, \v{c}ajna pa\v{s}teta, keks s maslacem, mesni doru\v{c}ak, oksidacijska stabilnost masti, prehrana u vojsci, sastav masnih kiselina, skladi\v{s}tenje, ubrzano kvarenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sori\'{c}, Ksenija}, year = {2006}, pages = {119}, keywords = {accelerated deterioration, butter biscuits, composition of fatty acids, luncheon meat, meat pate, nourishment in army, oxidative stability, shelf life, whole-day dry meals}, title = {The influence of storage conditions and accelerated deterioration on the oxidative stability of fats in several components of the whole-day dry meals intended for the nourishment of the Croatian army}, keyword = {accelerated deterioration, butter biscuits, composition of fatty acids, luncheon meat, meat pate, nourishment in army, oxidative stability, shelf life, whole-day dry meals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font