Pregled bibliografske jedinice broj: 319572
Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske
Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske
(The influence of storage conditions and accelerated deterioration on the oxidative stability of fats in several components of the whole-day dry meals intended for the nourishment of the Croatian army)
Autori
Sorić, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.01
Godina
2006
Stranica
119
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
cjelodnevni suhi obrok; čajna pašteta; keks s maslacem; mesni doručak; oksidacijska stabilnost masti; prehrana u vojsci; sastav masnih kiselina; skladištenje; ubrzano kvarenje
(accelerated deterioration; butter biscuits; composition of fatty acids; luncheon meat; meat pate; nourishment in army; oxidative stability; shelf life; whole-day dry meals)
Sažetak
U ovom je radu ispitan utjecaj čuvanja i ubrzanog kvarenja u raznim uvjetima na oksidacijsku stabilnost masti u odabranim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske. Usporedno su obavljena ispitivanja čistih masti koje su sastavni dio ukupne masti odabranih proizvoda. Osim skladištenja na sobnoj temperaturi, praćena je održivost proizvoda ubrzanim kvarenjem u termostatu pri 37 i 63 º ; C , te izlaganjem UV – svjetlu od 365 nm. Oksidacijska stabilnost ispitivana je s obzirom na peroksidni broj, udjel slobodnih masnih kiselina te njihov sastav, koji je određen metodom plinske kromatografije njihovih metilestera. Dobiveni rezultati pokazuju da su oksidacijske promjene jače izražene od hidrolitičkih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
4M/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Štrucelj
(mentor)