Pregled bibliografske jedinice broj: 319534
Uloga i značaj procesa pasterizacije u proizvodnji svježe punjene tjestenine
Uloga i značaj procesa pasterizacije u proizvodnji svježe punjene tjestenine, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319534 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga i značaj procesa pasterizacije u proizvodnji svježe punjene tjestenine
(Function and importance of pasteurization process in fresh filled pasta production)
Autori
Crnković, Dragica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2006
Stranica
130
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
mikrobiološka ispravnost; organoleptička svojstva; pasterizacija; rok valjanosti; svježa punjena tjestenina
(expiry date; fresh filled pasta; microbiological correctness; organoleptic properties; pasteurization)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi optimalne uvjete pasterizacije svježe punjene tjestenine-kapeleta sa sirom , obzirom na temperaturu i vrijeme pasterizacije rasutog proizvoda te kapacitet pasterizatora u kojem se pasterizacija provodi , kao i vrijeme pasterizacije pakiranog proizvoda (druge pasterizacije). Pasterizacija svježe punjene tjestenine provodi se u svrhu smanjenja broja mikroorganizama i inaktivacije enzima u proizvodu. Pored pasterizacije, primjenjuju se i druge mjere zaštite proizvoda od kvarenja – pakiranje u modificiranoj atmosferi i uskladištenje pri tempereturi do +4°C. Istraživanjem mikrobiološke ispravnosti , senzorskih i fizikalnih svojstava kapeleta sa sirom u fazama proizvodnje i tijekom uskladištenja utvrđeno je da proizvodi koji su pasterizirani samo u rasutom stanju imaju bolja senzorska svojstva i kraći rok valjanosti (30 dana) od kapeleta koji su pasterizirani i nakon pakiranja (60 dana).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
11M/06- specijalistički magistarski rad