Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319523

Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija


Cerovečki, Nataša
Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija
(Autolysis optimization of biomass brewer's yeast for flavour enhancers production)

Autori
Cerovečki, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.04

Godina
2006

Stranica
106

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
autoliza; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; 5'-ribonukleotidi; HPLC
(autolysis; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; 5'-ribonucleotides; HPLC; ultrasound)

Sažetak
Okusni se 5'-ribonukleotidi uz natrijev glutaminat (MSG) koriste kao poboljšivači okusa gotovih jela, mesnih proizvoda, krekera, začinskih mješavina, umaka i juha, te u proizvodnji psećje i mačje hrane.Izvor tih ribonukleotida je odgorčeni otpadni pivski kvasac. Korišten je pivski kvasac donjeg vrenja Saccharomyces uvarum koji je autoliziran 8 sati na temperaturama 50-80&ordm ; C i pH vrijednostima od 5, 0-10, 0. Istraživani su optimalni uvjeti postupka autolize, te je praćen sastav autolizata. Svakih sat vremena izuzimani su uzorci i stavljani na spektrofotometrijsku analizu.Stanice odgorčenog kvasca ultrazvučno su dezintegrirane pri različitim pH vrijednostima. Nakon toga je provedena autoliza uzoraka na 80&ordm ; C/24 sata. Uzorcima su zatim dodani komercijalni pripravci enzima 5'-fosfodiesteraze i adenilat deaminaze, te je sastav autolizata određivan HPLC-om.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
8M/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)

Avatar Url Nataša Cerovečki (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cerovečki, Nataša
Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cerovečki, N. (2006) 'Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cerove\v{c}ki, Nata\v{s}a}, year = {2006}, pages = {106}, keywords = {autoliza, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, 5'-ribonukleotidi, HPLC}, title = {Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija}, keyword = {autoliza, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, 5'-ribonukleotidi, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cerove\v{c}ki, Nata\v{s}a}, year = {2006}, pages = {106}, keywords = {autolysis, brewer's yeast, Saccharomyces uvarum, 5'-ribonucleotides, HPLC, ultrasound}, title = {Autolysis optimization of biomass brewer's yeast for flavour enhancers production}, keyword = {autolysis, brewer's yeast, Saccharomyces uvarum, 5'-ribonucleotides, HPLC, ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font