Pregled bibliografske jedinice broj: 319523
Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija
Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija
(Autolysis optimization of biomass brewer's yeast for flavour enhancers production)
Autori
Cerovečki, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.04
Godina
2006
Stranica
106
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
autoliza; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; 5'-ribonukleotidi; HPLC
(autolysis; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; 5'-ribonucleotides; HPLC; ultrasound)
Sažetak
Okusni se 5'-ribonukleotidi uz natrijev glutaminat (MSG) koriste kao poboljšivači okusa gotovih jela, mesnih proizvoda, krekera, začinskih mješavina, umaka i juha, te u proizvodnji psećje i mačje hrane.Izvor tih ribonukleotida je odgorčeni otpadni pivski kvasac. Korišten je pivski kvasac donjeg vrenja Saccharomyces uvarum koji je autoliziran 8 sati na temperaturama 50-80º ; C i pH vrijednostima od 5, 0-10, 0. Istraživani su optimalni uvjeti postupka autolize, te je praćen sastav autolizata. Svakih sat vremena izuzimani su uzorci i stavljani na spektrofotometrijsku analizu.Stanice odgorčenog kvasca ultrazvučno su dezintegrirane pri različitim pH vrijednostima. Nakon toga je provedena autoliza uzoraka na 80º ; C/24 sata. Uzorcima su zatim dodani komercijalni pripravci enzima 5'-fosfodiesteraze i adenilat deaminaze, te je sastav autolizata određivan HPLC-om.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
8M/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb