Pregled bibliografske jedinice broj: 319404
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog
(Polyphenolics composition and antioxidant activity of Teran and Plavac mali wine)
Autori
Bonači, Davorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.10
Godina
2006
Stranica
94
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; antocijani; polifenoli; Plavac mali; Teran
(antioxidant activity; anthocyanins; phenolics; Plavac mali; Teran)
Sažetak
U radu je ispitivan polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost crnih vina dviju autohtonih sorti grožđa. (Teran iz vinogradarske regije Istra te Plavac mali iz vinogradarske regije Dalmacija). Spektrofotometrijskim metodama određen je udjel ukupnih fenola, ukupnih antocijana, flavonoida, neflavonoida, intenzitet i nijansa boje te reakcija s vanilinom i p-dimetilamino-cinamaldehidom. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određen je udjel slobodnih antocijana. Antioksidacijska aktivnost određena je pomoću triju metoda: DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil), FRAP te ABTS (2, 2´-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6 sulfonska kiselina). Rezultati su pokazali da je udjel polifenolnih spojeva, izuzev antocijana, kao i antioksidacijska aktivnost veća u uzorcima vina Plavac mali u odnosu na Teran. Udjel slobodnih i ukupnih antocijana veći je u uzorcima Terana dok je od slobodnih antocijana zabilježen najveći udjel malvidin-3-glukozida u obje vrste vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
133/06