Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319404

Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog


Bonači, Davorka
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog
(Polyphenolics composition and antioxidant activity of Teran and Plavac mali wine)

Autori
Bonači, Davorka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.10

Godina
2006

Stranica
94

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; antocijani; polifenoli; Plavac mali; Teran
(antioxidant activity; anthocyanins; phenolics; Plavac mali; Teran)

Sažetak
U radu je ispitivan polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost crnih vina dviju autohtonih sorti grožđa. (Teran iz vinogradarske regije Istra te Plavac mali iz vinogradarske regije Dalmacija). Spektrofotometrijskim metodama određen je udjel ukupnih fenola, ukupnih antocijana, flavonoida, neflavonoida, intenzitet i nijansa boje te reakcija s vanilinom i p-dimetilamino-cinamaldehidom. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određen je udjel slobodnih antocijana. Antioksidacijska aktivnost određena je pomoću triju metoda: DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil), FRAP te ABTS (2, 2´-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6 sulfonska kiselina). Rezultati su pokazali da je udjel polifenolnih spojeva, izuzev antocijana, kao i antioksidacijska aktivnost veća u uzorcima vina Plavac mali u odnosu na Teran. Udjel slobodnih i ukupnih antocijana veći je u uzorcima Terana dok je od slobodnih antocijana zabilježen najveći udjel malvidin-3-glukozida u obje vrste vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
133/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bonači, Davorka
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bonači, D. (2006) 'Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bona\v{c}i, Davorka}, year = {2006}, pages = {94}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, antocijani, polifenoli, Plavac mali, Teran}, title = {Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Terana i Plavca malog}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, antocijani, polifenoli, Plavac mali, Teran}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bona\v{c}i, Davorka}, year = {2006}, pages = {94}, keywords = {antioxidant activity, anthocyanins, phenolics, Plavac mali, Teran}, title = {Polyphenolics composition and antioxidant activity of Teran and Plavac mali wine}, keyword = {antioxidant activity, anthocyanins, phenolics, Plavac mali, Teran}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font