Pregled bibliografske jedinice broj: 319401
Polifenoli i metilksantini crnih čajeva i njihova antioksidativna svojstva
Polifenoli i metilksantini crnih čajeva i njihova antioksidativna svojstva, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenoli i metilksantini crnih čajeva i njihova antioksidativna svojstva
(Polyphenols and methylxanthines in black teas and their antioxidant properties)
Autori
Čolak, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2006
Stranica
76
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; čaj; HPLC; metilksantini; polifenoli
(antioxidant activity; HPLC; methylxanthines; polyphenols; tea)
Sažetak
Ispitan je udio polifenola i metilksantina u crnim čajevima te je određena njihova antioksidativna aktivnost. Pokazalo se da su najznačajniji fenolni sastojci u crnom čaju katehini, među kojima je najzastupljeniji epigalokatehin galat (EGCG). Od metilksantina najzastupljeniji je kafein. Povišenjem temperature, duljim ekstrahiranjem čaja, povećava se udio ispitivanih sastojaka. Sve vrste crnog čaja pokazale su značajnu antioksditativnu aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
134/o6
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)