Pregled bibliografske jedinice broj: 319379
Likopen u pojedinim dijelovima neprerađene rajčice, usporedba dviju metoda
Likopen u pojedinim dijelovima neprerađene rajčice, usporedba dviju metoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319379 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Likopen u pojedinim dijelovima neprerađene rajčice, usporedba dviju metoda
(The lycopene in each part of raw tomato, comparison of two methods)
Autori
Frančić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2006
Stranica
77
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
rajčica; likopen; AAS; HPLC
(tomato; lycopene; AAS; HPLC)
Sažetak
Likopen je prirodni pigment iz skupine karotenoida, a rajčica i proizvodi od rajčice su glavni izvori likopena. Cilj ovog istraživanja bio je primjenjujući dvije različite metode (atomsku apsorpcijsku spektrofotometriju i visoko-djelotvornu tekućinsku kromatografiju) odrediti udio likopena u sirovoj, tehnološki neobrađenoj rajčici te njenoj kožici i pulpi iz različitih geografskih područja. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni te je prema tim parametrima utvrđena sukladnost metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
87/06