Pregled bibliografske jedinice broj: 319366
Prehrana za kvalitetan kreativni rad
Prehrana za kvalitetan kreativni rad // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 3 (2008), 13; 1-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 319366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana za kvalitetan kreativni rad
Autori
Jović, Franjo ; Vorko-Jović, Ariana
Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo (1845-3082) 3
(2008), 13;
1-11
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
neurotransmiteri; apoptoza; signalni putovi; neuron; DNA ekspresija; starenje
(neurotransmitters; apoptosys; signal paths; neuron; DNA expression; ageing)
Sažetak
Cilj: Dati metaanalizu faktora prehrane koji utječu na procese u CNS-u. Metode: Diferencijalni pregled relevantne svjetske znanstvene literature. Rezultati: Izloženi su osnovni prijelazi: homo sapiens - homo noeticus - homo creans. Dat je pregled utjecaja industrije hrane prema glavnim vrstama prehrambenih namirnica i njihovog općeg mehanizma djelovanja na CNS. Masnoće, ugljikohidrati i bjelančevine te njihov utjecaj na CNS. Osnovni periodi prehrane čovječanstva: prehrana prije 200.000 godina: minerali, vitamini i masnoće ; prehrana prije 20.000 godina: uvođenje žitarica ; prehrana prije 2000 godina: agrokultura. Prehrana danas: industrija. Antioksidanti, vitamini, lijekovi. Osnovni ciklusi potrebe CNS-a za hranom. Zaključak: Ukazano je na potrebu i glavne odrednice tzv funkcionalne prehrane za kvalitetan kreativni rad.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek